Tintins mat- och sovrutiner so far

 

Morrn, morrn! KOLLAMYYYYZEEEET! 😍 Ja, satan i gatan alltså vad übergölligt det är att få ha en liten minibebelino sovandes på bröstet. AJJJ! 😭😍

Fick en fråga om Tintins mat- och sovrutiner, så här kommer svar på hur de ser ut just nu (de kommer garanteras ändras, precis när man vant sig vid dem 😂). Efter att vi gick över till ersättning 100% så har sömnen funkat toppenbra. Jag brukar gå och lägga mig runt 23, då matar jag Tintin i vår säng. Det tar ganska lång tid för henne att äta (hon käkar mellan 50-100 ml per gång) så vi är klara omkring 23.30 eller 23.45. Sen sover hon oftast till omkring kl 03. Har jag otur vaknar hon runt 01.30, men oftast snusar hon ca tre timmar i sträck.

Vid 03 matar jag igen. Jag låter henne ligga kvar i nästet, har lampan släckt och pratar inte med henne. Vill jobba in känslan av att det är natt. Åker jag på en bajsblöja så tänder jag lampan dock. Har en svagt lysande rackare vid sängen som inte stör alltför mycket.

När hon ätit runt 03 sover hon till omkring 05.30/06. Då käkar vi igen. Efter det brukar det vara blandade skurar. Antingen somnar hon och sover tills dess att Niklas kommer och tar henne kl 07, eller så vill hon snutta på flaskan och är vaken. Det är olika. Så tiden mellan 05.30 och 07 är kämpigast tycker jag. Har jag otur kan det vara ett konstant rattande i 1,5 timma, har jag tur sover hon som en liten bebisgris tills dess att Niklas fiskar bort henne.

På dagarna sover hon ganska mycket, äter kanske var tredje timma. Ibland varannan timma. Och ibland sover hon fyra timmar i sträck (ovanligt dock). Det vi har märkt är det inte verkar spela någon roll för nattsömnen hur mycket hon sover på dagen. Ibland har hon sovit nästan HELA dagen, men sover ändå bra på natten. ”Sömn föder sömn” finns det ju nåt som heter, kanske stämmer det? I don´t know.

På det stora hela tycker jag att både mat och sov funkar bra. Som det varit nu de senaste veckorna har jag i princip alltid fått två ganska långa sömncykler varje natt (mellan 00-03 och 03-05.30), så jag känner mig inte så himla trött. Crazy bananas egentligen – att man tycker det är okej att sova så lite och så upphackat. 😂 Men det funkar. Sömnexperten Niklas har ju benkoll på det där med sömn, och menar att en hel sömncykel brukar vara omkring 90 minuter. Vilket innebär att så länge man får en eller två såna per natt (90 minuter sammanhängande sömn alltså, i ett svep) så brukar man kunna känna sig rätt okej utvilad. Då har hjärnan hunnit få sin omstart.

Om det är något annat ni undrar över på mat- och sovfronten – fråga på! Ett inlägg om ersättning kommer i nästa vecka. Hur sover och äter era knoddar? Liknar era rutiner våra, eller hur ser de ut? Berätta!😍

 1. Elaine skriver:

  Våra snart 8-månaders äter fortfarande varannan timme nattetid! De har gjort så sedan de föddes. Det gjorde ingen skillnad alls att de började äta mat och gröt dagtid, och välling avskyr de.
  De sover 19-05/06/07 och äter (inte vaknar!) som sagt varannan timme. Jag börjar känna mig väldigt sliten nu eftersom jag kanske bara får 1-1,5 timmar mellan varje matpass. Brukar lägga mig 23-00 typ.

 2. Milla skriver:

  Hur funkar tarmarna/bajset med ersättningen tycker ni? Vår dotter sover ungefär lika som Tintin, ibland lite längre perioder och ibland lite kortare.

  1. början (första veckan) blev det lite kaos. Först inget bajs alls på flera dagar, sen en massa hela tiden (när vi bytte från Semp till NAN). Sen körde vi på Semp 100% och då tog det någon vecka innan tarmarna stabiliserades. Sen dess har det varit toppen. 🙂

 3. Sassa skriver:

  Jag har fått turen att få en riktig nattsovare denna gång! Min dotter på en månad äter oftast 2 gånger på natt och sover då mellan 22-02 och sedan från 02.15 till cirka 05. Då ska hon ALLTID krångla med magen ett tag och därefter blir det blöjbyte och mer amning. Oftast somnar vi om runt 06 och sover nån timme innan storebror kallar från sitt rum. På tal om storebror så sov han icke såhär bra utan vaknade varannan timme för att äta/snutta. Hoppas att lillasyster fortsätter på inslagen bana!

 4. Liknande rutiner här, plus att vi just nu har lyxen att vår dotter (1 månad) brukar somna om efter tidiga morgonamningen så vi brukar somna om till 09. Förstår att jag ska passa på att njuta så länge det varar! Kram och tack för bra blogg!

 5. Malin skriver:

  Har en ganska exakt lika gammal bebis som Tintin som har ungefär exakt samma sov- & matrutiner 😊

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..