Mammografi

mammografi

Fick hem det här för några veckor sen efter att ha varit på mitt livs första mammografi. Att få brevet om att jag skulle gå på undersökning kändes tudelat. Å ena sidan: ”Shitoberto! Är jag SÅ gammal nu?!”. 🙊 Mindes tillbaka när mamma gick, och nu är jag själv i samma ålder som hon var då. Livet slinker verkligen på i rasande fart.

Kände mig också rädd. Tänk om de skulle hitta något? Undersöker brösten nästan varje dag (känner efter knölar när jag tvålar in mig på morgonen) så var egentligen inte SÅ orolig. Men ändå. ÄNDÅ.

Andra känslan var tacksamhet: ”Vad magiskt att vi i Sverige erbjuds detta!”. Att vi får kallelser till mammografi- och cellprovsundersökningar som vi får genomgå kostnadsfritt är fantastiskt. Måste rädda många liv. Så länge som undersökningarna faktiskt görs och kvinnor inte skippar att gå. För ni går väl? Det måste ni. Om inte för er egen skull, så för er partners skull – för era barns skull. Hälsan är det viktigaste vi har, så släng inte bort chanser som dessa att hålla den i form för att ni inte ”har tid” eller tycker att det känns lite läskigt. Skulle något hittas så är det ju extremt viktigt att man upptäcker det så tidigt som möjligt.

Så. Nu lovar ni mig på heder och samvete att aldrig strunta i en sån här kallelse, ok? Och har ni gjort det så bokar ni en tid omedelbums. Ok? Just do it. 👊🏻✨

 1. Louise skriver:

  Har inte vart på mammografi men var på cellprov förra veckan. Har inte vart på 6-7 år…. så dåligt ja vet 😫 men man får kallelsen sen kan man inte det datumet sen glömmer man… nu är det skärpning. Var ju verkligen inte alls farligt. Tog det i samband med min efterkontroll efter förlossningen. 😅

  1. BRA JOBBAT Louise! Bättre sent än aldrig heter det ju. heja!

 2. Rebecka skriver:

  Var på mitt livs första cellprovstagning idag! Det var väldigt odramatiskt och kändes knappt. Hela vistelsen inne hos barnmorskan tog 8 minuter. Försöker alltid peppa mina vänner till att gå med, känns viktigt!

 3. Jennie skriver:

  Lovar att gå när det blir dags! Är så glad och lättad idag eftersom jag fått ett planerat kejsarsnitt beviljat. Det är den enda förlossningsmetod jag kan tänka mig och jag har läst och lyssnat på ALLT som du skrivit och hänvisat till för att vara så bra förberedd som möjligt. Efter att ha vänt ut och in på mig själv känner jag mig helt tom men SÅ nöjd över att jag stått upp för mig själv och det jag vet är rätt för mitt barn, mig och min partner. Firade med att köpa en efterlängtad Marc Jacobs-väska! Min första märkesväska som jag ska bära med sällan skådad stolthet. Tack för det arbete du gjort och gör för att sprida ljus över snittfrågan!

  1. Å men GRATTIS! Så SKÖNT! <3 😀 Och heja dig, klart du ska unna dig nåt gött! KRAM!

 4. emma s skriver:

  Och kom-ihåg att det är gratis att gå på mammografi om man upptäcker något avvikande när man känner igenom brösten. DESSUTOM kan man i nästan alla landsting boka tid direkt till bröstmottagningen och man slipper gå via vårdcentral. Dessutom får man oftast tid inom en vecka. Plättlätt! Och viktigt!

 5. TACK för påminnelsen!!🙏🙏🙏 Kom på nu att jag skjutit upp cellprovtagningen i snart ett års tid! Går dit nästa vecka- looooovar!!⚡️⚡️⚡️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..