Hur ska vindslyan se ut…?

IMG_4895

Vad KUUUUUL att ni är lika pepp som vi på att vi ska flytta! 🎉🙌🏻 Taggen är MASSIV här hemma! Vill SÅ HIMLA GÄRNA visa er lyan, men det kan jag ju inte såklart eftersom det är någon annans hem. Än så länge. 👹 Men så fort det går ska ni såklaaaart få en sneak peek.

IMG_4878

Tintans favoritsysselsättning för tillfället: tuggatuggatuggaaaaa på sina gummigiraffer. 🦒💘

IMG_4888

Parerade den blygråa himlen och blomspruteregnet i dag med en ljus outfit som gjorde mig glad (extra viktigt såna här ruttna dagar). 🌈✨💘🦄

IMG_4886

Magträning medan mamma lunchar! 💪🏻 Åter till flytten: nu tänker jag börja Pinteresta inspiration för nya lyan. Det är alltså en vindsvåning med ett stort rum där man kan äta/hänga/mysa/leka/jobba, och sen tre små sovrum. Ett badrum och en extratoalett. Jag som alltid drömt om att få bo med kakelugnar och stuckatur känner mig nu helt klar med det, och är SÅ sugen på någon slags modern, lite rå New York-ig loftvibe. Dämpade färger, naturmaterial och less is more. Jag VEEEEET, hur ska detta gå för oss maximalister? 😂 Är sjukt osugen på samma stil som vi har nu i alla fall.

 5b9f6a7250b95 5b9f6a7250bd8vanja wikstrom lagenhet vardagsrum inredningsinspo 2.jpg

Niklas känner samma, vilket innebär att vi kommer göra oss av med en hel del av våra möbler. Vår fina sammetssoffa till exempel. Den känns inte som att den kommer hitta hem i vindslyan. Där är jag mer sugen på något åt det här hållet:

inspiration vindsvåning lädersoffa

(Bildkällor: Pinterest och Paulina Arcklin)

Tänker främst på soffan nu, en ljusare skinnsoffa. Gärna lite lagom nedsutten och älskad. 😍 Vita golv tänker vi oss också och mycket gröna växter. Men men, får se vad det blir. När vi flyttade till den lägenhet vi bor i idag skulle vi ju inreda ”industriellt”. Gick ju sisådär. 👹 Hursomhelst, ett så roligt äventyr detta! 🎉

 1. Åsa skriver:

  Ett av det bästa jag läst senaste dagarna, blir megaglad för eran skull! Tror verkligen på denna (ev, skriver så innan man vet 100), flytt:) Du är en mästare på att tänka nytt, se möjligheter, skapa osv. Lika glad för er alla så måste jag ändå få säga, med en stor dos ödmjukhet, att jag är extra glad för Niklas skull. Tänk om detta kan vända en del av hans insomnia, hoppas innerligt! När du beskriver hur ni tänker kring er nya stil vill jag ropa högt och glatt, yes äntligen! Och lite vad var det jag sa….? ;)) ;)) Haha, nu får jag kanske äta upp det om ni fortsätter på ert gamla spår. Det känns ändå mer NI med lite mer ”ren” och modern stil, praktiskt och snygg förvaring. Och det ena utesluter inte helt det andra:) Kanske jag är partisk då jag själv gillar en mer ”ren” och moderna och framför allt praktiskt (men snygg och varm!) stil på inredning. Och du gillar ju ordning och reda, tänk vilken otrolig start om ni kan få det mesta ”nytt” och renoverat och börja från noll. Ska bli så himla roligt att följa med på denna flyttresa, oavsett stil, haha:) Kommer barnen få var sitt rum eller dela? Är Iggy pepp? /Apropå ordning och reda, så älskar jag att du blandar inlägg så bra, skriver oerhört proffsigt och med ordning och reda. Alltid en röd Vanja tråd och man skulle kunna pricka in din text om man inte visste att det var du som skrivit bland 20 andra. Du skapar meningar som man vill läsa och som fastnar!! Du hade varit en grym föreläsare i större sammanhang vill jag lova.
  Hoppas ni får en fin och mysig Allhelgonahelg! Stor kram fina du!

 2. Kristin skriver:

  Grattis till lägenheten! Jag är lite smått beroende av din blogg Vanja, tycker du verkar vara en härlig rolig person osv. Och jag är normalt ingen person som klagar, vet att det här är din sfär och att jag inte tvingas till att läsa. Men det är två saker som skaver, som jag ändå tänker skriva nu. Dels är det alla flygresor ni ändå verkar göra (kanske har du skrivit något om det som jag missat? Är osäker) och sen det här med konsumtionen. Jag måste bara fråga exempelvis hur ni tänker när du skriver att ni ska göra er av med en hel del möbler. Tycker ni verkligen att det är motiverat att göra det bara för att ni ska flytta till en ny lägenhet? Som jag minns det var det ändå hyfsat nyligen ni köpte den där soffan till exempel? Ni verkar tänka er en begagnad skinnsoffa förvisso och det är självklart bättre än att köpa nytt, men samtidigt: är det inte dags att (vi alla) börjar inspirera varandra till att ta hand om och vårda det vi redan har? Please, tänk på miljön, klimatet, våra barns framtid. Vi KAN inte fortsätta konsumera konsumera konsumera och sen dessutom flyga ovanpå det. Vore fint med fler influencers som inspirerar till ett hållbart tänk, det är försvinnande få i dagsläget.

  1. Kristin – tack för välformulerad och respektfull kommentar. Uppskattas, och har absolut ingenting emot hälsosamt ifrågasättande. <3 Min syn på flygandet gick jag igenom grundligt i ett poddasvnitt som du gärna får lyssna på (lååångt resonemang, orkade därför aldrig formulera det i skrift), spana igenom vår avsnittsbank så kan du lyssna: https://www.acast.com/josefinvanja Vad gäller nytt möblemang så består ju en stor del av det av loppisfynd (vi älskar ju såna 😍) och vårt badkar hittade vi i en container så att en del av de sakerna får vandra vidare känns bara rimligt tycker jag. Sakerna har bott en stund hos oss, nu får andra njuta av dem. Vi kommer såklart inte att slänga något, utan sälja vidare. Även en del av våra nya möbler är gjorda av återvunnet material (vårt matbord). Av de möbler jag kan räkna i det rum jag sitter i just nu (Bara vara) är 6 av 8 möbler loppisfynd. Jag försöker göra det jag kan för att inspirera till hållbarhet (känner ibland att jag tjatar hål i huvudet i podden på folk att sopsortera, ta bort vekarna från värmeljusen etc 😂) men jag kommer aldrig kunna göra allt. Jag tror på att den stora förändringen kommer sig av att alla gör så gott de kan, snarare än att ett fåtal gör allt rätt. Och det försöker jag inspirera till. Sen måste vi också rikta fokus mot politikerna – att de ska ställa krav på industrierna och näringslivet. Cementindustrin och stålindustrin står för enorma mängder utsläpp av koldioxid – Cementa på Gotland 1,7 miljoner ton 2016. SSAB 1,8 miljoner ton samma år. Och hur många företag låter inte sina anställda flyga varje dag, när de lika gärna skulle kunna ta tåget inrikes? Om politikerna globalt vågar ta obekväma beslut som påverkar industri och näringsliv finns enormt mycket att göra på relativt få aktörer. Vi ska såklart inte sluta prata om att den enskilde privatpersonen måste ta ansvar för sin konsumtion, men vi får heller inte glömma bort de verkligt stora aktörerna, som tillåts fortsätta sitt vanvett pga rädsla för sjunkande vinster alt att företag flyttar utomlands (jobb går förlorade) där miljövillkoren är ”bättre” – dvs sämre för planeten. LÅngt svar, men tycker att vi måste fokusera åt fler håll för det blir ohållbart för mig som privatperson att göra allt rätt, även om jag såklart alltid göra bättre. Det kan vi alla.

   1. Kristin skriver:

    Tack Vanja för ett utförligt svar!
    Håller helt med dig om att det krävs stora politiska beslut för förändring, att ansvaret inte ska ligga på individen. Och absolut finns det stora bovar inom industrin! Men vi måste också förändra våra vanor som konsumenter, bli medvetna och sätta press på politikerna. Och människor är inte mer komplicerade än att vi gärna följer med strömmen. Ju fler som skriver om att de minskar på sina flygresor, kanske avstår helt, konsumerar mindre och mer medvetet, desto bättre. Egentligen är väl flyget mest intressant eftersom det genererar i såna oerhörda mängder utsläpp, så jag ska lyssna på avsnittet för att höra hur du resonerar. Men ja, du kan inte rädda världen, och ingen annan individ heller. En rejäl omställning av samhället är vad som krävs. Jag har väl bara sån fruktansvärd klimatångest just nu att jag har svårt att se något annat, och svårt att förstå hur fler inte kan vilja prata om det konstant.

    1. Lina skriver:

     Tips är att göra en klimatcheck på nätet. Skrämmande, men så nyttigt. Måste själv ta många grepp för att komma ner på grönt (en färgad skala visar hur illa det står till…), och jag lever redan relativt grönt, trodde jag…Vi lever i överflöd av materiell lyx och behöver vänja oss vid att hitta annan njutning och andra värden än det vi idag prioriterar. Det är den obekväma sanningen för oss alla.

     1. Kristin skriver:

      Så är det. Problemet är att så länge det är så enkelt att resa med flyg och köpa nytt kommer folk att fortsätta göra det. Det måste bli svårare att göra det och lättare att hitta en annan väg.

    1. Det som är mest ”intressant” är färre barn !!! och att inte äga bil tror jag. Klart att det är olika för alla. Mycket viktigare att sluta flyga än att äta veganskt… Men även sluta renovera, mindre bostadsyta, skippa sommarhus (värme) och absolut konsumera mindre…

   1. emma s skriver:

    Håller med om att politikerna behöver ta ansvar. Och industrierna och företagen. Men Vanja, du är också ett ”företag”. Tänk vilken makt du besitter. Genom att flyga och konsumera visar du för 30,8K följare på instagram att det är okej att flyga 3-4-5 gånger per år. Det är ju fantastiskt att du sopsorterar osv det borde alla göra. Men snälla sluta flyg.

    1. Johanna skriver:

     Jag hör er och inser hur illa flygningarna är men jag är inte övertygad om att ”sluta flyg!” är sättet att gå framåt heller.
     Så som världen ser ut idag behöver vi utbytet av kulturer, åsikter och influenser. Vi behöver röra på oss.
     Det är flygplansindustrin som behöver inträda nästa utvecklingszon och vi kan hjälpa till med att lobba för saken men tror starkt på att stanna kvar inom våra egna områden inte är bra i långa loppet heller.
     Världens framtid är skrämmande som f***, det känns förfärligt hopplöst emellanåt och jag önskar att vi hade en plan redan nu.
     Men Vanjas flygande per år är inte det stora problemet, min åsikt.

     1. Kristin skriver:

      Men det går ju att ta tåget? Åtminstone inom Europa. Dessutom tror jag knappast att alla resor som sker leder till ”ett utbyte av kulturer”, svenskar som åker och bor på stora hotellkomplex och blir uppassade av lokalbefolkningen? Mja. Självklart finns det andra exempel men många Thailandsresor t.ex. verkar se ut just så.
      Ingen kan (som det ser ut idag) hindra Vanja från att ta flyget men eftersom hon säger sig värna om klimatet och miljön och samtidigt flyger flera gånger per år – det är just där det skaver. Har lyssnat på argumenten i podden och tycker inte de håller… Dock är hon knappast ensam om att inte vilja ge upp flygandet. Så det krävs rejäla krafttag politiskt, på många plan.

 3. Hej Vanja!

  Tack för en lekfull, speciell, unik, färgglad, glädjefylld blogg! Jag undrar vart du köper alla dina fina kläder?

  1. Å, TACK! <3 Om du spanar in kategorin Dagens Monspo så skriver jag alltid vart alla plagg är i från. 🙂 Kram och tack för fin peppppp! 🌈

 4. Lina skriver:

  Jättefina inspirationsbilder! Är själv lagd mer åt det minimalistiska hållet och tänker att det nog är smart att gå för den typen av skinnsoffa framför den ni har. Risken att man tröttnar tänker jag är mindre. Naturmaterial, naturtoner och enkelhet i grunden gör det ju lätt att variera och eventuellt maximera med fluff…

 5. Josefin skriver:

  Såå snyggt med skinnsoffa, varit inne på det med… men inte suttit i nån sen typ 90talet och svärfars å är lite *traumatiserad* över hur kroppen liksom klistrade sig fast i lädret??? Haha. Minns cykelbyxor mot lädersoffa…. 😂😂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..