Jag lyfter på locket till mitt ofiltrerade liv

vanja wikström före och efter 1

Som jag hoppas att ni märker försöker jag anstränga mig för att både inspirera med flådiga bilder – men OCKSÅ visa er med jämna mellanrum att det såklart finns småbarnskaos, stök, tvivel, ledsamhet och uglyness även i mitt liv. Att inspirera är en sak, men att glorifiera är en annan – och inget jag vill syssla med.

vanja wikström före och efter 4

Det är lätt att kringgå logiken att INGET liv SÅKLART är perfekt när vi konstant matas med happy clappy bilder beströdda med vackra filter. Men givetvis finns inga perfekta liv, hur vackra de än ser ut att vara på Inspirationstagram.

vanja wikström före och efter 5

Tänker därför att jag (inspirerad av asgrymma Rianne Meijer) ska lyfta på locket en smula, så att ni får kika in i mina inte lika tjusiga stunder. 👹

vanja wikström före och efter 7

För även om man VET att alla fina bilder man ser SÅKLART inte består till 100% av perfekt fångade ögonblick som bara ”råkade uppstå” , är det rätt så rackarns skönt att bli påmind om det med jämna mellanrum.

vanja wikström före och efter 9

Tänker att för oss som jobbar med det här influenceriet, är det ÄNNU viktigare att lyfta på det filtrade locket då och då. Vi JOBBAR ju faktiskt med att ta bilder, och det som syns i våra flöden är den bild som blev bäst – av kanske 130 stycken. Som vi dessutom ganska ofta planerat och regisserat. Det är vårt ansvar att visa alla (särskilt de unga som växer upp i den här filtrade låtsasvärlden) att det inte är på riktigt. Det är inspiration, men självklart finns det verkliga – ofiltrade – mänskor bakom bilderna.

vanja wikström före och efter 8

Precis som Rianne Meijer skriver i sitt inlägg; vill man att ens Inspirationstagram, ens blogg ska vara en plats som besökaren lämnar med en bättre känsla i magen – eller en sämre? Det är lätt att orsaka stress, om man aldrig lyfter på filterlocket.

vanja wikström före och efter2

Mitt mission är på intet sätt att nedvärdera vackra bilder. Jag tror att man kan inspirera hur hälsosamt som helst – så länge det blir relaterbart och verkligt. Mänskligt, helt enkelt.

vanja wikström före och efter3

Okej, nu har ni fått glutta en stund under mitt lock, hoppas det var gött. 👹

vanja wikström före och efter6

Lägger upp de här bilderna på Inspirationstagram också senare i kväll. Hoppas några andra hänger på, vore fint om det blev ett helt gäng som lyfter på filterlocken då och då. Inspirationstagram är världens bästa inspoplats tycker jag, men det skadar inte att göra den mer mänsklig med jämna mellanrum. 💘

 1. Cecilia skriver:

  Toppeninlägg, vill jag börja med att säga.

  Ämnet är så djupt att det tagit mig ett par dagar att processa, alltså sen du skrev det i tisdags.
  Massa frågor dyker upp, inte ifrågasättande, utan snarare reflekterande nyfikna…
  Vad tror du skulle hända om du postade fler (eller bara) bilder utan filter och glam?
  Tror du att följare/samarbeten skulle öka eller minska?

  Och ännu viktigare, vad skulle hända i samhället om fler/alla levererade ”the real deal-bilder”?
  Skulle fler våga se ut just som de gör? Skulle färre bli intresserade av fotografering/media? Skulle köpbeteenden förändras? Skulle sociala medier förändras?

  Personligen har jag inget emot att det är mycket glam och glow i dina bilder, jag tycker att din mänsklighet och person speglar igenom så fint i det du skriver ändå. Och jag ser snarare bilderna som konstnärliga och inspirerande.
  Jag menar, jag kan läsa att det är motigt ibland för er, men ändå så levererar du på ditt jobb och är en powerkvinna – det inspirerar mig.

  Tack för att du gav mig en tankeställare. Jag blev också påmind om att prata mer med min mini-tweenie dotter om vad man ser på instagram och andra sociala medier.

  Jag väntar mig inte svar, jag ville bara bolla vidare några funderingar som ditt inlägg gav mig 🙂

 2. Zazza skriver:

  Yes!! Var på vippen att sluta läsa din blog pga dessa filter. Glam, glam, snygg trots småttingar, dålig sömn på make (och dig) man undrar HUR ORKAR HON?!? Så kommer den andra sidan här.
  Tack!
  Mindre yta ger större djup och mer harmoni i allt du gör och i alla dina relationer.

 3. Josefin skriver:

  Åh, tack för detta! För det första är du lika vacker på alla bilderna. För det andra så är det faktiskt en befriande påminnelse att influencers också är folk! <3

 4. josefin skriver:

  Såå viktigt och bra! 😀 Jag jobbar mycket med fotografer i jobbet roddar fotograferingar.. och jag upplever att många som blir fotade tycker att bilderna blir fula. Det är nästan standard (trots superduktig fotograf) min hobbyanalys på detta är att man vänjer sig av sitt ”selfie-foto-fejs” och sen när någon annan fotar, så blir det inte alls som man är van vid… fast det ju är så man EGENTLIGEN ser ut, haha.

 5. susanne skriver:

  ❤️❤️dig, BÄST!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..