ANNONS

BETALT ANNONSSAMARBETE MED Apotek Hjärtat

Tips på hur man får barn att vilja borsta tänderna

/

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Foto: Copyright 2015. All rights reserved.

Känner ni igen den här lille rackaren? Det är en yttepytte Iggy – precis i början av hans tandborstkarriär. Numera ser hans borstning dock ut såhär:

IMG_6158

Proffsig va? ✨ Just precis det här med tandborstning ska detta inlägg handla om. Att det är viktigt vet jag att ni redan har benkoll på, så den biten hoppar jag över. 👹 Nä – nu fokuserar vi på TIPS! Mina bästa tips på hur sjuttsingen man får kids att vilja borsta tänderna – stora som små. Nu kör vi! 👶🏼

IMG_6025

Vill man göra sig själv en tjänst ska man börja införa tandborsteriet tidigt. Då blir det en naturlig vana och man undviker i alla fall en del bök å stök. Så fort första tanden dyker upp är det bra att börja borsta, men både Iggy och Tintin har utrustats med egna borstar även innan de första tänderna kommit. Dels för att det är bra för kiddelinot att bekanta sig med vad sjuttsingen en tandborste är för något – men också för att det är en grym leksak. Som dessutom är god att tugga på, kanske särskilt när tänderna är på g och det börjar klia i gommen. 👍🏻

IMG_6022

Kan varmt rekommendera en så kallad step by step-borste till minisar – de har extra greppvänligt skaft som är lätt att hålla även för de minsta.

IMG_6155

När Iggy blev lite äldre köpte vi tandborstar som var lite roliga. De fick gärna se ut som någon figur (som björnen ovan) och gääärna ha sugkopp nertill så att den kunde stå själv. Då kunde man hitta på en historia om björnen som skulle in i munnen och leta efter baciller att jaga bort. Att berätta en saga under tandborstningen är såklart alltid populärt.

Håller mig dock borta från att nämna något om tandtroll. Min mamma var länge livrädd för dem efter att min mormor pratat om dem och hur hemska de var. Och när man tänker efter är det ju ganska läskigt – troll som BOR INNE I MUNNEN? 🙈 De sagorna kanske man bara får dra för extra modiga kids. 😜

IMG_6171

Tandkräm är viktigt såklart. Man behöver ungefär lika mycket som barnets lillfingernagel till en borstning. Att den inte är för stark har varit viktigt hemma hos oss. Då spottas den ut illa kvickt. Apotek Hjärtats milda tandkräm med flour är perfekt.  ✨ När det går trögt med borstandet är ett bra trick att låta kiddot välja en ny rolig tandkräm. Alltid skoj att testa nytt!

Två minuters borstning morgon å kväll är optimalt, men hellre borsta en liten stund än ingen stund alls. Bort med det dåliga samvetet om borstningen inte blir perfekt. 😘 För att komma upp i två minuter kan man tagga till vinnarinstinkten hos ungen genom att ställa larmet på mobilen eller dra igång äggklockan.

IMG_6164

Det som funkat absolut bäst för vår del har dock varit två saker:

  1. Lyssna/Titta på en Tandborstlåt under tiden tänderna borstas. Jag och Niklas har ju gjort en egen (hittas här) som vi tycker är grym, ett av våra mest spelade klipp. Ta med paddan in i badrummet, eller kör borstningen framför teven medan låten spelar. FUNKAR SÅ BRA! 🙌🏻
  2. När barnet blir större – köp en eltandborste. Dels är det roligt med en maskin, dels gör den ljud var 30:e sekund och ett specialljud när två minuter gått vilket är taggande.

IMG_6170

Vi avslutar alltid med ett ”IIIIHHH!” för att få bort smutsen på framsidan av tänderna. 😂

När Iggy var liten fick han borsta mina eller Niklas tänder, innan vi borstade hans. Det hjälpte också om det knorrades när det var dags för ”brush brush”, som det heter i vår familj. För knorras kommer det att göras – från och till. Min upplevelse är dock att Iggy numera är så medveten om hur viktigt det är att borsta tänderna att han tycker det känns fel om vi skippar det någon gång.

I lördags hade vi till exempel sjukt bråttom på morgonen, då bestämde jag att vi skulle hoppa över brush brush. ”Jippiee!” tyckte Iggy först. Men på kvällen var han väldigt noga med att det skulle vara en extra lång borstning, eftersom vi inte tog bort bacillerna på morgonen. 💘

IMG_6013

Får se hur det går med brushandet (yes, det är även ett verb i vår familj 😎) vad gäller Musi. Hon älskar att tugga på sin lilla borste i alla fall, så förhoppningsvis är hon vänligt inställd till att börja rafsa runt den när tänderna börjar pluppa upp om inte alltför länge. Hoppas. Annars får jag läsa igenom den här tipslistan… 😅

Och hörrni – kan inte ni också fylla på med era bästa tips på tandborstningsfronten – både för stora och små kids? Vad jag förstår behöver barn hjälp med borstandet tills de är runt 12 bast, så vi har ju några år kvar att…brusha. 😁

9
41

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00