Det godaste laxreceptet ni någonsin fått

DSC04069

Nu kommer något så ovanligt som MATRECEPT här i el bloggo. 🙊 Och givetvis är det inte jag som lagat det som detta inlägg kommer bjussa på, utan min mästerkock Niklas. Det är vår absoluta favoriträtt just nu: Sotad salmalax med brynt vårlök, färsk dragon och brynt smör. SÅ GOTT, och en rätt vi bjöd på både på jul och nyår. Passar sig allra bäst som förrätt skulle jag säga.08

DSC03681

SOTAD SALMALAX (4 personer)

Du behöver:
500 g salmalax
1 liter saltlag
Socker
Salladslök
Olivolja
Salt
Peppar
200 g smör
4 msk soja
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
Färsk dragon

Gör såhär:
Rimma salmalaxen i saltlagen i 20 minuter, lyft upp. Krydda med lite socker. Stek på hög värme, snabbt runtom laxen (båda sidor). Kyl ned. Skiva laxen i skivor och lägg upp på fat. Laxen ska ha stekyta men vara rå längst in.

Strimla salladslöken tunt. Stek den hastigt i olja och salt och strö den över laxen. Bryn smöret och låt det svalna något. Finhacka vitlök och schalottenlök. Lägg löken och sojan i en kastrull och värm försiktigt upp. Tillsätt det brynta smöret och finskuren färsk dragon. Skeda över laxen strax innan servering.

NJUT! 😋 Servera detta så LOVAR jag att den som blir bjuden nästan kommer trilla av stolen för att det är så smarrigt. Nytänkande smaker också, en rolig och spännande rätt!

  1. Är det japansk eller kinesisk soja? Tusen tack för receptet💖 *skriver inköpslista* 🐟🧡

  2. Emmy skriver:

    Aaah tallrikarna😭😍😭😍🤤🤤😍😍

  3. Åh wow tack för recept, måste testa!! När du skriver ”kyl ned” – hur menar du då? I kylskåp? På is?

    1. Den kan stå framme, men bara att den inte fortsätter värmas. Kan ställa in i kylskåp också, men den är godast när den är lite rumstempererad tycker jag. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..