Tintans sovrutiner & två bra tips för att få små barn att somna

Innehåller reklam för mitt eget varumärke Lekis TV/Babyloonz

DSC03387

”Kan du inte berätta mer om Tintins sömn? Hur länge hon sover och hur ni får henne att somna?”
Visst kan jag det! Får en del frågor om Tintans sovrutiner, så tänker att jag skriver om dem + kommer med ett sovtips som inte bara funkar för oss utan även för en rackarns massa andra.

SÖMN / DAGTID ☀️
På dagen sover Tintan två gånger. En gång runt 10.30/11, och en gång på eftermiddagen (tiden varierar). Båda gångerna sover hon omkring en timma. Ibland längre, ibland kortare. Är vi ute och går och hon ligger i vagnen kommer sömnen ofta av sig själv, är vi hemma brukar vi köra denna rutin:

 • Lägga henne på sängen inne i Niklas sovrum (bygger upp med kuddar runtomkring så hon inte kan trilla ner). På kvällen släcker vi så att det är dämpad belysning, på dagen funkar det bra trots att det är ljust.
 • Hon får sin snuttefilt och en flaska ersättning, viktigt att hon är mätt.
 • Vi sätter på Babyloonz Godnatt – ett entimmasklipp med sövande och avslappnande musik att somna till.
 • Jag brukar lägga mig runt henne som en ostbåge (☺️ se nedan 👇🏻), och sen håller jag om henne tills hon somnar. Tar mellan 5 och 20 minuter vanligtvis.

svsv

SÖMN / NATT 🌙

Vi lägger Tintan runt 20.30. Samma procedur som när vi lägger henne dagtid, men på kvällen får hon välling i en flaska istället för ersättning. När jag går och lägger mig runt 22.30/23 bär jag in henne i vårt rum (jag sover ju i Iggys rum). Då brukar hon vakna till litegrann, och får en flaska ersättning. Sen somnar hon om. Efter det vaknar hon oftast vid 02.30 och runt 05. Då trattar jag i ersättning och napp. Vid 07.30 brukar hon vilja vakna för dagen.

Nästa steg är att ta bort käket på natten så att vi förhoppningsvis inte ska behöva vakna så många gånger. Tänker att jag ger henne en flaska ersättning som vanligt vid 23, men sen blir det ingen mera mat förrän efter 05, bara napp. Ska börja med denna matavvänjning typ i kväll. 😬🙈 Brukar ju ta mellan 3-7 dagar som mest att få in en ny vana hos bebisar, så det är max en vecka som det blir extra kämpigt. Har ni några tips på den här fronten (sluta med mat på natten)? Mottages TACKSAMT i så fall. 🙏🏻

Babyloonz godnatt få bebis att somna 7

Och på tal om tips, så vill jag gärna puffa för Babyloonz Godnatt ☝🏻🌛. Vårt entimmasklipp med sövande och avslappnande musik för bebisar och små barn. Det är MAGISKT bra. Vi kör det varje gång Tintan ska sova, så att musiken blir ihopkopplad med sömn och liksom betingad. Så att hon automatiskt blir avslappnad och taggad på att sova när hon hör den musiken.

Vi använder den hemma, i vagnen om det behövs – ja, var vi än är när det är dags för sömn. Så smidigt att man alltid kan plocka fram spellistan, antingen via YouTube eller vår app Lekis TV i mobilen. 🙌🏻

Det är Niklas som satt ihop den, den består enbart av instrumental musik som är väldigt, väldigt fin. De frekvenser och ljud som är med i samtliga låtar är sövande och inte störande för barn. 🌙✨

Babyloonz godnatt få bebis att somna 4 (kopia)

Får så himla mycket fin feedback på Babyloonz Godnatt, måste dela med mig av några meddelanden jag fått. Blir så himla GLAD när våra program och sånger hittar hem hos er och era barn. 😭❤️🙌🏻

Babyloonz godnatt få bebis att somna 6

Babyloonz godnatt få bebis att somna

Babyloonz godnatt få bebis att somna 2

Babyloonz godnatt få bebis att somna 3 (kopia)

I vår bebis- och barnapp Lekis TV finns det en hel avdelning med sövande musikklipp. Bland annat Babyloonz Godnatt, men också flera timmar med vitt brus, ljud av regn eller rinnande vatten. Sånt som gör det lättare för många barn att komma till ro. Appen kan ni ladda ner här för iPhone eller här för Android. Mycket av materialet hittar ni annars gratis på YouTube förstås. 💝

Ett annat tips som alltid funkar på Tintan vad gäller sömn är, att om jag märker att hon har svårt att komma till ro (som nu t ex då hon är förkyld – svårt att nappa med snor i nosen 😟) så masserar jag hennes fötter. Jag grabbar tag i en fossing, och klämmer mjukt och rytmiskt på den. Dels med hela handen runt foten, dels trycker jag på undersidan. Då brukar hon slappna av och stillna till i princip omedelbart. Testa vettja! 😚🌙

 1. Vår pojke som är ungefär lika gammal som tintin skulle också gärna få sluta äta på natten och sova istället. Just nu ammar han med ca 2 timmars mellanrum hela natten. Har just slutat amma på dagen så får väl ta nattstriden så småningom 🙄

 2. Tack för tips! Ska prova musiken, min bebis är lite orolig just nu på kvällarna.. Svårt att slappna av och sova. Ser himla mysigt ut!
  Sluta med nattmaten har jag tyvärr inga tips om, min bebis vaknar oxå.. Ungefär samma tider som Tintan och äter.. Känns väl ganska normalt ändå, men visst längtar man efter nätter noll uppvak!!! 🙂

 3. Jag har en son som är bara några dagar äldre så det är kul att höra hur det går för er! Har nyligen slutat med nattmat (flaska) och det kan hjälpa att ge lite vatten i flaskan som ”avvänjning” när hon vaknar. Fick också tips om att hälla i en liten skvätt smör/rapsolja i vällingen i sista målet för natten, ger lite extra mättnadskänsla. Så testa vällingen kl 23 istället och ge ersättning innan. Pepp till dig!

 4. Min tjej är ca 9 månader och jag slutade att amma på natten för ungefär en månad sen. Kändes som hon inte var så intresserad i slutet så jag slutade och det har gått hur bra som helst! Försöker ge henne målen mat lite tätare inför kvällen.. hon har vägrat allt som har med flaska att göra 🙈 så det är gröt som gäller innan läggdags! Hon vaknar oftast på natten någon gång och då får hon napp eller vaggas lite så somnar hon om. Nu är det tänder på gång så mer orolig sömn. Längtar efter hela nätters sömn😴 kommer det någonsin hända undrar man🙈😂

 5. När min son va 6 månader drog jag igång ordentligt med mat och genom att han fick mat sov han bättre. Gav sista målet 19 sen när han vaknar tilk under natten ger vi tutten och sen sover han vidare till 07 då han får välling 😊 Nattning hos oss tar 10 minuter funkar super med samma rutin varje kväll 🖒😊

 6. Men asså så bra inlägg!! Behövde verkligen dessa tips!! 🙈 Från och med nu tänker jag köra babyloonz gonatt 🙌 Bebis älskar för övrigt er musik, lyssnar på den nästan varje dag 👌😍

 7. Åh det där med sömnen.. och nattamaten. Det känns som att vi knappt har sovit på två år 😂 vart så sjukt mycket tänder & sjukdom här hemma och så fort det blir det så slutas det ätas på dagen (skrik, gråt, totalvägran och kräkningar) och matas ersättning på natten i ren desperation. Vi brukar säga att det tar En dag att fastna i en dålig vana, och en vecka att bli av med den 😂
  Hur som helst brukar vi försöka säga nej, men erbjuda vatten i flaskan om det blir hysteriskt. Det är fortfarande en flaska men inte det där söta goda. Så då är det inte värt att vakna för 🤪

  Ang godnattsången har vi börjat använda det som nervarvning på kvällen. Vi har en melodi på babywatchen som vi sätter på vid sövningen. Men ca 1h innan läggdags sätter vi på godnattklippet, kokar ett ägg och gör en macka, tänder lite ljus och äter kvällsmaten lååångsamt, långsamt. Alla blir lixom helt lugna 🙌🏻 Bästa nedvarvningen!!!

  Ser fram emot nästa podd 😘😘😘 ni är bäst!!

 8. Vi har kört cold turkey bara och istället erbjudit vatten i flaska och napp vid skrikfest. Pappa tandläkaren var stenhård så fort tänder började ploppa upp – då borstar man innan läggdags och sen ingen mer mat på natten. Ändå funkat bra! De lär sig ju sjukt snabbt om man är konsekvent. Lycka till!

  1. Och mer tyngre mat innan läggdags – gick över till välling och sen även gröt innan det var dags att sova.

 9. Hej!
  Här kommer ett lite knäppt tips. Jag har med haft sömnproblem å sover inte utav en hög dos propavan (sömntabletter) som ni såklart redan provat!

  Men jag har ett tips som hjälpte mig. Min mamma sydde en gång en lång rund kudde (lika lång som man själv typ) till ett annat ändemål men så provade jag att sova med den, å de blir perfekt om man sover åt sidan å villl ha armen p benen om något. Har hört att gamla människor har något liknande för att känna ”trygghet” å sova bättre. Hör av dig om jag ska förklara mer, men kan vara värt att prova? Jag kan knappt inte sova utan den. Blir en helt annan comfort!
  Kram

 10. Hej Vanja, lite off topic kanske, men jag undrar hur du gör med ersättning på natten? Har du nån snabb och smidig lösning att värma ersättning på natten? Och samma när ni är på språng? Hur gör ni smidigast då? Jag har ammat förut, men kommer jag inte göra det nästa gång , pga att jag har samma problem med sömnen som din Niklas, och kommer behöva avlastning på nätterna för att överleva dagarna 🙈😊 tack för en suverän blogg !! Mvh// Therese

 11. Min första unge ville ha ”varm mjölk”
  Varje natt till hon var över tre. Omöjlig att vänja av! Lillebror slutade av sig själv när han var 10 månader. Poff! Jag är fortfarande i chock!

 12. Åh, tack för tipset på babyloonz godnatt! Provade nu tiiidigt på morgonen på en pigg 4-månaders som vägrade somna om efter en natt med många uppvaknanden. Hon blev lugnare direkt och somnade efter 12 min 🙏 tusen tack!!! Om detta fortsätter fungera står jag i evig tacksamhetsskuld till dig 😉❤❤

 13. Hej jag har en fråga, jag lever med en man med kronisk smärta, vilket också påverkar hans sömn vilket i sin tur gör smärtan värre osv. I perioder blir det riktigt illa och har känts ohållbart men nu har vi, inspirerade av er, delat upp oss. Så jag och vår 2,5-åring sover i ett rum och han i ett annat. Har funkat så jädra bra! Tack för inspirationen!! MEN nu ska vi få vårt andra barn om några månader och tanken är då att jag ska rodda båda kidsen själv. Lite nervös för detta men också taggad att få det att funka. Tänkte fråga dig lite om hur mycket Tintin och Iggy eventuellt störs/har störts av varandra? Nu kanske Tintin är en väldigt lugn bebis och Iggy är ju äldre och kanske sover djupt och bra, men t ex i början om Tintin var ledsen/hungrig på nätterna osv. Har det varit smooth sailing hela tiden?

  1. Å vad fint att vi kunnat hjälpa er en smula, bra kämpat! <3 Vad gäller nätterna så var jag SVINSTRESSAD den första veckan när Tintan kommit hem från BB. Hon skrek och pep och härjade en del på nätterna, och jag kallsvettades och hade panik över att Iggy skulle vakna. Men...han märkte INGENTING. Så efter någon vecka eller två lugnade jag ner mig. Tror faktiskt inte han vaknat en endaste gång av att hon skrikit, och då gör hon ändå det då och då. Små barn sover ofta tungt vad jag förstått, även omd et såklart är individuellt. För oss har det helt klart varit ett ickeproblem i alla fall, då är Iggys säng ca 1,5 meter från där jag och Tintan sover, så hon hörs helt klart. Men han märker nada. 😉 KRAM!

 14. Hej Vanja (och Niklas)! Är sugen på att ladda ner er app men har några frågor jag hemskt gärna skulle vilja få svar på först 🙈 Om man då exempelvis kör Babyloonz godnatt via appen, kan man samtidigt använda andra appar utan att musiken tystnar (tex spela låten men samtidigt vara inne på Google eller Instagram)? Tacksam för svar 😊✨

  1. Tjena Malin! Tyvärr går inte det, det är väldigt tekniskt krångligt att få det att funka. Alltså att ljudet ligger kvar i bakgrunden. Har att göra med att det krävs så mycket kraft i mobilen för att driva runt ett filmklipp. Lättare med ljudappar (ex Spotify, där går det). Så tyvärr har vi inte kunnat lösa detta. Har man flera enheter kan man ju köra Godnattmusiken på den, vi kör alltid på paddan t ex. Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..