Att flytta med barn…

IMG_9065

Fick en kommentar angående det här med att flytta med barn; att även om det är underbart för oss vuxna att någon annan packar, flyttar å packar upp – så är det såklart viktigt att engagera kiddot i flytten så att omställningen inte blir märklig. Jättebra poäng, och något vi har tänkt på. Skriver därför ett inlägg om det, kanske att någon av er också är i flyttartagen, så kan vi tipsa varandra om hur det här med att byta hem ska bli så bra som möjligt för våra kids. 💘

Hittills har vi engagerat Iggy (Tintan är så liten, hon kommer inte påverkas så mycket) på så sätt att han varit med varje gång vi besökt vindslyan. Vi har pratat om vilket rum som ska bli hans. Iggy kommer också få vara med och bestämma hur det ska se ut såklart, och högst upp på önskelistan står en våningssäng (det är hans dröm ✨). Så vi har satt Henke och Zandra på att rita upp en tokfin våningssäng (kommer behöva platsbyggas pga snedtak), och Iggy kommer få vara med och utforma den. Något som varit väääldigt viktigt är att han vill ha BÅDE en stege OCH ett rep att kunna klättra upp till överslafen på. Så det ska vi kirra. 😂👍🏻

IMG_9069

Han ska också få packa en låda med sina saker, som han får packa upp i sitt rum sen när vi flyttar. Såklart blir det superlurigt om man bara byter hem från en dag till en annan, utan att han fått vara med och delta i processen. Känns psykologiskt viktigt att han får delta på alla plan.

Iggys rum patchy tiger

När vi flyttade från vår gamla lya till den vi bor i nu minns jag att han ville sitta mycket i sin vagn de första dagarna, inomhus alltså. Det var hans trygga plats som han kände igen i den nya läggan. Då var han drygt ett år och förstod inte så mycket. Mer än att han var någon annanstans än han brukade vara. Känns som en svårare ålder att flytta i – nu är han ju fem och förstår allt. I dag minns han inte vår gamla lägenhet. Precis som att Tintan inte kommer minnas den vi bor i nu. Så konstigt på något sätt. 💘 Hojta om ni har andra tips på hur man kan flytta med barn så att de känner sig så trygga och delaktiga som möjligt. ✨

  1. Hej, vi har precis flyttat till hus med vår 1,5 åring. Mitt tips är att ta några dagar ledigt i samband med flytten så att ni kan mysa runt i er nya lya♥️

  2. Vi flyttar också nu i mars för andra gången på 9 månader med vår 6-åring och 8-månaders. Då flyttade vi till en temporär hyresrätt i väntan på rätta huset och nu bär det av till huset. Då bytte vi även stad – STOR omställning för 6-åringen. Men måste säga att det gick förvånansvärt smooth, så länge familjen följer med liksom (det hann dessutom komma en ny familjemedlem under denna omställning) 🙂 Va också en trygghet att det är bara väggarna som byts ut, sakerna följer med liksom. Barn är så anpassningsbara! Lycka till!

  3. Ett sätt att prata om flytten kan ju vara att läsa en bok om flytt för att förbereda Iggy och öppna för samtal! Finns massvis av bra bilderböcker som handlar av flytt! Men låter också toppen att engagera honom i flytten! 🙏🏼

    1. Jättebra tips! Han är dock inte så himla förtjust i böcker tyvärr, men till andra barn är det ett grymt tips! <3

  4. Jag kan bara utgå från mig själv (såklart). Min mamma och jag flyttade ca 9 ggr under min barndom. Inom samma stad och jag behövde aldrig byta dagis/skola. Då vi inte hade något nätverk var jag alltid delaktig och var tvungen att hjälpa till i flytten, bar lådor osv när jag var 5-6 år och jag tyckte BARA det va roligt! Älskade när mamma sa att vi skulle flytta förutom näst sista gången för då ville jag inte flytta ifrån det området vi bodde i. Jag hade fått kompisar men jag fick gå kvar i den skolan och åkte buss varje dag till skolan så var ingen direkt skillnad ändå. Mitt bästa tips är att som du säger, ge en morot i form av våningssängen och att få packa upp och bestämma själv lite var saker ska stå osv. Annars är det ju faktiskt väldigt spännande alltihop och behöver inte alls vara jobbigt! 🙂

  5. Vet inte om det kan räknas med i tipspotten men att vara förberedd på bakslag oberoende hur väl organiserat man tycker det är och hur ivriga de små liven än må vara. Men det sköna är att det går om ganska snabbt. Men bra att tänka på för päron så man inte får dåligt samvete ifall lillus mitt i allt (efter flytt) blir världens trotsmonster ❤

  6. När vi flyttade med vår fyraåring var hans rum det vi packade ner sist. Men även hans rum som vi packade upp först! Hans rum var så gott som helt färdigt redan de första dagarna medan vi föräldrar levde i ett flyttkaos med lådor och möbler huller om buller 😆 Så det är mitt bästa tips!

  7. Flyttade med vår 2,5 åring i somras och det var verkligen inga som helst problem! Tror han var/är lite för liten för att bry sig. Vi har dessutom hälsat på flera gånger i vår faml lägenhet då vi är vänner med de som bor där nu, men han har liksom inte ens reagerat på något då. Så himl skönt, troendet var en jobbigare grej för oss föräldrar! Barn är förhoppningsvis trygga så länge dom har sina saker och sina föräldrar. Iaf känner jag så med vår som, att han är väldigt anpassningsbar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..