Hur ”orkar jag med” Niklas sömnproblem?

vanja-wikström-niklas-malmqvist-2__mmcompress-normal__

Eftersom det var så många frågor i frågestunden som rörde Niklas sömn får de nu ett eget inlägg tänker jag. Ska försöka svara så gott jag kan. ❤️

Har Niklas alltid haft svårigheter med sömnen? Har ni lyckats identifiera orsaken till hans insomni? Hjälper sömntabletter?
Han har alltid haft det lite småbökigt men när vi träffades för 14 år sen började det bli värre. Sen har det sakta men säkert blivit sämre för varje år, och de sista fyra åren har det varit riktigt illa – förmodligen för att förra läggan var så lyhörd vilket orsakade många onödiga uppvak.

Vi vet inte exakt vad insomnin beror på, men det är en blandning av fysiska och psykiska faktorer som spelar in. För att Niklas ens ska ha en chans att sova måste basprylarna funka hundraprocentigt: tyst, svalt, mörkt och rätt mjukhet på sängen. Utöver det ska psyket vara på rätt plats (inga tankar som snurrar runt).

Sömntabletter är (för oss) ingen långsiktig lösning. Niklas var i princip beroende av tabletter i två år, och när han slutade med dem var sömnen ännu mer uppfuckad än innan han började med medicin. Tabletterna knockar en, men tar inte tag i roten till problemet, vilket innebär att problemet kvarstår och bara blir sämre eftersom det inte tas om hand. Så har det varit för oss i alla fall, men jag har respekt för att sömntabletter kan funka väldigt bra för andra.

Det som funkar absolut bäst för Niklas och många andra är KBT. Att man ser över sin ”sömnhygien” (mindfulness, nedvarvning, självklart ingen mobil i sängen, inte läsa mail efter kl 18 och allt annat som kan få tankarna att snurra, samt att förutsättningarna i sovrummet rent fysiskt är optimala) och sen att vara stenhård med rutiner och antal sovtimmar. Niklas går upp och går och lägger sig samma tid varje dag, oavsett om det är nyårsafton eller måndag. Sömnrestriktion är också viktigt, alltså att aldrig sova för mycket – det måste finnas stor trötthet i kroppen när det börjar närma sig läggdags. Sista timmarna varje kväll kämpar Niklas som ett djur för att ens hålla sig vaken (ofta får han ställa sig upp för att tvinga sig att hålla sig vaken), när han går och lägger sig måste han vara så trött att han i princip faller omkull. Bara då har han en chans att få den skjuts in i sömnen som han behöver.

Tyvärr har han stora problem med uppvak, vilket gör att han sällan kommer ner i djupsömn eftersom sömncyklerna blir för korta. Utan djupsömn får hjärnan inte den omstart som krävs, och nästa dag blir då mer en förlängning av dagen innan än att det blir ett avbrott under natten. Går det flera dagar utan djupsömn blir det väldigt väldigt jobbigt, eftersom det går att likställa med att vara vaken i flera dygn i sträck. Då händer det en massa bökiga grejer i psyket som är väldigt stökiga. 💔

Dessutom ligger det fortfarande kvar utmattningssymptom och spökar, vilket komplicerar allt ytterligare. När man är utmattad (Niklas gick in i väggen förra sommaren som ett resultat av insomnin) ska man ju inte pusha sig, men att pusha sig igenom saker gör man konstant med insomni. Att därför pusha ”lagom” är extremt svårt. Avvägningen kring vad som är okej (göra grejer trots låg energi pga insomnin) kontra det som inte är okej (göra grejer trots låg energi pga utmattning) är väldigt krånglig.

Innan vi hade barn var Niklas sömnbesvär lättare att ha å göra med, eftersom det var lättare för honom att återhämta sig. Utan barn kan man fokusera på sig själv så ofta man vill och behöver. Med barn måste man göra saker – även om man inte orkar. Och det är en svår kombo med insomni, vilket gjort att det blivit tuffare sen vi blev föräldrar.

När väggar och golv är fixade i Niklas rum monterar vi upp vattensängen (den enda typ av säng han kan sova i då den blir lagom mjuk och har rätt temperatur), sen ska han gå en sömnskola igen (KBT) för att fräscha upp kunskaperna. Bra att göra med jämna mellanrum. Sömnskolor går numera på frikort vilket gör att det inte är lika svindyrt som tidigare, tips till er andra som också sover dåligt eller har partners som gör det.

Hur påverkas barnen av Niklas sömnproblem?
Tintan är för liten för att märka av något, utöver att hon är mer med mig än med Niklas. Iggy märker det på så vis att vi då och då ber honom att dämpa ljudnivån osv för att pappa är trött och inte orkar med höga ljud. Och att Niklas inte orkar leka med honom så ofta som båda skulle vilja.

Men allt är ju relativt; hade Niklas mått bra hade han lekt konstant tror jag – för han älskar verkligen att göra saker och är rastlöst lagd. Så även om han är trött och inte orkar lika mycket som om han vore ”frisk” så gör han ändå väldigt mycket saker med kidsen. Och han försöker hitta sånt som funkar även fast han är trött. Att spela tevespel, till exempel. Det gör han och Iggy ganska mycket. Det funkar rätt bra trots att man är trött. tror att det finns föräldrar som har dubbelt så mycket energi, men ändå leker hälften så mycket med sina ungar. Så det är inget de lider av.

Sen tror och hoppas jag att Iggy och Tintan blir mer empatiska av det här. Att de förstår vikten av att ta hänsyn till andra mänskor i deras närhet. ❤️

vanja wikström niklas malmqvist

Jag undrar hur det är med DIN sömn? Eftersom du får ta ett stort ansvar med barnen och nätter. Jag tycker själv att det är tungt vissa perioder och då är vi två som delar nätter och mornar.
Det kom också in en del frågor om hur jag hanterar att leva med någon som har insomni, och vissa av er förstår inte ur jag ”står ut”. Och visst kan jag tidvis tycka att det är SKITPISSIGT att vi behöver ha det här ständigt pågående kriget i vår vardag. Med jämna mellanrum blir jag så förbenat trött på det och tänker på hur det skulle vara att ha en partner som sov normalt och hade energi.

När någon mår dåligt så ofta blir det ju tyvärr också så att ens förståelse och empati mattas av en smula. Och eftersom jag också är trött och sliten händer det att jag mer blir irriterad än empatisk när det blir många dåliga dagar i rad. Jag gör så gott jag kan, men jag orkar inte heller vara så stöttande som jag önskar alla dagar. Tyvärr.

Men. Faktum är att jag älskar Niklas. INNERLIGT. Han är världens bästa person, och det är viktigt att komma ihåg att insomnin inte är hans fel. Han skulle ge ALLT för att den skulle upphöra, och han gör också ALLT för att försöka få bukt med den. Han kämpar dagligen med att forska och testa för att komma vidare och hitta nycklar – trots noll energi och konstanta bakslag. JAG förstår inte hur HAN orkar.

Niklas är min 10 av 10. Han är fantastisk på alla plan. Med insomnin får han väl 9 av 10 då 😜, och det är såklart därför det är ”värt det” för mig. Hade jag känt att vårt förhållande var 4 av 10, då hade jag sökt mig vidare för länge sen. Men jag kämpar ju vidare för att det ÄR VÄRT att kämpa för.

Och sen tror jag att även om jag hade haft en partner som sov och hade bra med energi i princip jämt – så hade vi haft något annat krig att behöva utkämpa. För så är det, alla har vi nåt att brottas med. Kanske är det inte ett stort problem, men hundra små? Jag och Niklas har bara ett problem (yes, så är det – i princip allt annat i vår relation är fantastiskt), och det är insomnin. Lyxigt på så sätt att allt annat funkar så himla bra, och pissigt på så sätt att insomnin såklart påverkar allt det där som funkar så himla bra. Men det innebär också att när (ja, NÄR) vi får bukt med den, så kommer vi ha det sådär fantastiskt som vi förtjänar. Och det är värt att kämpa för. ❤️

Här kan ni läsa ytterligare ett inlägg om hur jag ser på det här med Niklas sömn.

 1. Åh vad jag önskar att Niklas/ni gav Irma Alm en chans! Min fulla övertygelse har ju alltid varit att Niklas skulle kunna må- och sova – så mycket bättre om han träffade/pratade med henne. Hon är psykolog men har också forskat om hjärnan och KAN så jäkla mycket.

  Jag vet att jag sagt det hundra gånger och jag tror att jag förra gången t.om sa att jag inte skulle säga det igen 🙊 Men attans, så svårt. Det kryper i mig av välvilja arje gång detta lyftas i bloggen.

  Hon förändrade mitt liv, många andras liv. För egen del vågar jag inte ens tänka vad som hade hänt med mig om inte jag träffat henne, eller med min relation till sambon (soon to be husband💫). Hon kan förändra ditt och ert liv också, då blir’re ju 10/10.

  You know where to find me om ni vill ha hennes mail eller vill att jag först frågar henne vad hon tror om det hela, vilket som ❤

 2. Du verkar vara en så himla fin person. Känner igen mig lite då både jag och min man lider av psykisk ohälsa i perioder, han av återkommande depressioner men har mått bra i.. 1,5 år nu pga hittat mediciner som funkar. Och jag har adhd som faktiskt inte är något problem i vår vardag men är väl lite speciell kanske:) Och har tidigare haft mycket ångest pga barndom. Men nu har vi en femåring och ett till barn på väg och jag är så lycklig med honom så det är helt vansinnigt. Allt är värt det. Vi prioriterar vårt välmående och vår familj och lever ett tryggt, bra liv där alla mår bra. Tio år har vi varit tillsammans nu och det är så oerhört himla värt det när man lever med sin själsfrände. Vi har fått prioritera bort vissa saker för att spara energin till familjelivet, hus, jobb. Det som är viktigt för att det ska rulla på. Det är också värt det. Skulle han bli sjuk igen så bär jag honom på mina axlar – precis som du gör när Niklas behöver det. Precis som min man gjort när jag behöver det. Det är sann kärlek och den är värd att kämpa för.

 3. Jag har också haft stora problem med sömnen. Kunde gå två hela nätter utan att jag sov någonting alls. Sen tredje natten somnade jag av ren utmattning. Det som fungerade för mig var att ta ut mig mycket fysiskt. Att jogga en längre sträcka gjorde att jag blev trött i kroppen och det blev lättare att somna. Det går kanske inte att få till varje dag men när det går är det ett fantastiskt sätt. Även ett tyngd- eller bolltäcke kan vara bra. Vet inte om det är kompatibelt med vattensäng iof 😉 Och aldrig alkohol nära läggdags är också ett bra tips. När det går ur kroppen är det väldigt svårt att somna. Och att få dagsljus tidigt. Detta är saker som ni säkert testat redan men tänker att jag skriver ifall ifall. 🙂

 4. Tycker så mycket om din blogg och din ärlighet. Växte upp i ett hem med en psykisk sjuk mor (bipolär så det går inte att jämföra med Niklas), tänker därför mycket på barnen i detta och hur det blir när de blir större. Hos oss ingrep ingen (skola mm), min pappa (och vi barn) kämpade på, även om man som barn inte förstod varför mamma var ”trött” mm. Jag hade verkligen behövt en stödfamilj eller släktning där man kunde bott stundtals, kanske en vecka i månaden för att rå om sig och inte behöva tänka allt hemma. Säger inte att det är samma hos er, men hoppas ni vågar ta in stöd till barnen om det behövs längre fram. Inget illa menat med kommentaren, vill bara ge ett barnperspektiv.

 5. Så fint skrivet!
  Jag lider av en kronisk sjukdom som heter endometrios och kunde faktiskt känna igen mig jättemycket i det du skriver. Framförallt delen med att det inte kan vara så lätt för min partner att alla gånger ha förståelse och empati. Men han är världens finaste och stöttar mig, precis som du verkar göra för Niklas.
  Kämpa på <3

 6. Du skriver så fint och gör ett så bra jobb med att hitta som rätta orden 😊❤ lustläsning här inne!

  Eftersom du ändå talar om Niklas sömn här så började jag fundera på en grej medan jag läste. Drömmer du Niklas? Och kommer du ihåg dina drömmar?
  Min sömn här äntligen gått tillbaka till något så när normalstadie efter att jag blev mamma och jag kan nu se intressanta observationer från tiden som nästan tog kål på mig. Mina drömmar försvann från mitt medvetande. Typ.. drömde inte målande och kreativt och kom i princip aldrig ihåg dem när jag vaknade. Hade inte en upplyftande känsla från drömmarna när jag vaknade vilket jag annars hela mitt liv haft.

  Tycker att det är intressant hela det här efter att ha varit och snusat på andra sidan 😮 och det är som du Vanja nångång sagt. Vi har en massa åsikter och tankar för att sömn är något som vi alla har/gör. Så tack för att ni bjuder till diskussion i ett inlägg ❤ vi lämnar diskussioner sen igen en stund va 😉😊👍

 7. Alltså jag förstår att alla här menar väl men om man lidit av något i så många år så har man testat ALLT!! Det är intressant att man längre inte kan lyfta ett problem utan att få massa tips man inte bett om.

  1. Tycker det är trevligt att se engagemang och att folk bryr sig! Ja, Niklas har säkert provat allt men det kan ju finnas läsare som får hjälp av kommentarerna.

 8. Hej,

  Jag är tyvärr Niklas i min relation och har lidit av insomni i över tio år. Blir varm ända in i själen av ditt sätt att sätta ord på hur det är att leva med detta helvete både som drabbad och som partner. Kämpa på💕

 9. Fyfan va fint skrivet. Jag lider själv av insomni (pga. kronisk smärta) och vet vilken belastning det tyvärr kan medföra i en relation, och i livet i allmänhet! Så himla fint att du finns där för Niklas i hans kamp och delar den med honom, och jag är lika lyckligt lottad själv som har min egen ”Vanja”. Stor Kram till er!

 10. Åh vad fint du beskriver detta! Vilka kämpar ni är å vilken fantastisk kärlek ni har till varandra 💕

 11. Först och främst – WOW vad ni gör det bra!
  Del två, Har ni testat hypnos? En kan liksom tro vad som helst om det men kanske värt att testa?

 12. Jag har en partner med samma problem vilket är något vi brottas med dagligen. Sedan vi fick vårt första barn i juli förra året så har vår relation verkligen prövats. Det har varit, ursäkta ordvalet men, SKITJOBBIGT! Men som du så fint skriver så är det något värt att kämpa för om man älskar någon så oändligt. Tusen tack för ditt inlägg! Det var fantastiskt skönt att läsa om någon som har samma problem. Lycka till i framtiden och fortsätt med det ni gör! Babyloonz är en favvo hos lilltjejen här hemma! 💖

 13. Jag grät en smula när jag läste detta och jag kände din kärlek till Niklas genom din text ända in i själen. Att ha en partner med sömnproblem är påfrestande, särskilt när man har barn. Min sambo drömde otroliga mardrömmar och vaknade en gång var 20 minut svettig, i tårar eller av skräck hela vårt första år tillsammans, vissa perioder var sämre, andra var bättre. Och jag som sover lätt som en fågel men aldrig haft problem att sova vaknade ju såklart varje gång han gjorde det. Det var jobbigt att vakna hela tiden men det var fruktansvärt att se honom må så dåligt, men det var ändå inget jämfört med hur jobbigt det var för honom, särskilt med mardrömmarna som läkaren sa var en följd av att han aldrig kom ner i djupsömn och därför låg mer i dvala än sov. Jag trodde inte jag skulle orka det men kände som du skrev, detta var min 10/10 man och jag ville kämpa för oss. Efter ett år bestämde vi oss för att flytta en knapp timme från stan till landet där det är becksvart och knäpptyst och sömnproblemen blev så mycket bättre. Nu när vi har en liten bebis blev sömnen sämre igen med många uppvak för hans del även om jag och bebis sover och en del mardrömmar. Han tror själv att hans sömnproblem berodde mycket på stress och att tystnaden och mörkret här ute gör honom lugnare och att energin är bättre med skogen och havet nära. Vi har även pratat om energin som fanns i våran förra lägenhet, den var liksom tryckt och tung, här är det lättare att andas. Jag hoppas innerligt att ni kan få samma känsla av lugn i eran nya lya. Visst kan det kanske låta som hokus pokus det där med energier men när man är desperat efter svar och det inte finns några konkreta svar på frågan varför så tänker man om. Jag tror att vissa människor är mer oroliga själar än andra och Därför har svårare att sova och det man får minnas när det är hårt är att det är allra jobbigast för den som har problemen än den som står bredvid ❤️❤️

 14. Du beskriver det hela så fint tycker jag<3 Förstår er kamp så otroligt mycket verkligen(kanske inte fullt ut eftersom jag själv inte har barn o kan lägga mycket tid på återhämtning o så) men just den där kampen med att få ihop dagar där den ena (jag) inte sovit något o den andra (min kille) får dra ett såhimla stort lass. Känner skuldkänslor över att jag är så ”krånglig” de dagar som jag inte sovit något o ber om ursäkt trots att jag själv inte kan göra något åt det där med den jädra sömnen. Att ha en partner i det läget som gör det enklare för en är så otroligt värdefullt (min kille kan ibland åka genom hela stan o ut i förorten för att hämta mig med bil när det känns för jobbigt att åka tunnelbana, eller ta över all logistik medan jag lägger mig på soffan för att vila)❤️ Jag hoppas så innerligt att den här lägenheten blir bra för Niklas o att den dåliga sömnen kan slänga sig i väggen en gång för alla! Det förtjänar ni BÅDA TVÅ💖❣️💖 Kram!!

 15. Så fint och ärligt inlägg! Har han fått remiss till sömnlabbet och gjort en sömnutredning? Just i hans fall verkar det som att det är viktigt om han får rätt diagnos och behandling. Håller tummarna att det blir bättre för Niklas!

 16. En av mina föräldrar har haft samma problem som Niklas under min uppväxt, och vill bara säga att förutom att det såklart är tråkigt/jobbigt att se ens förälder vara trött har det inte påverkat mig och mina syskon alls. Man är en lika bra förälder ändå bara man ger kärlek ❤️

  Det som fick hen att må bättre var faktiskt magnesiumtabletter samt järninfusion, då basen till hens problem var främst rastlöshet vilket kan hjälpas av rätt mineralnivåer i kroppen. Hens sömn kanske aldrig kommer bli helt 100, men bättre har det blivit. Så håll hoppet uppe, det kan vända!

  Kram!

 17. Grät när jag läste detta. Er kärlek är otrolig. Ni har så stor respekt för varandra. Inga tips från mig – jag är 110% säker på att han gör mer än allt.

 18. Så fint skrivet. ❤ Jag förstår verkligen Niklas då jag själv har en del sömnsvårigheter. Men jag förstår även dig Vänja, och Iggy.. 💕 Så fint att vända det till något så fint som att ta lärdom, och empati är det finaste man kan ge sina barn! Men herregud vilken kämpe-familj!

 19. Usch.. jag kan inte ens föreställa mig hur Niklas har det när det är som värst. Hoppas verkligen att ni hittar nycklarna till problemet <3

  Däremot, kan jag förstå hur du Vanja känner dig. Min pojkvän lider av ångest vilket har ruckat till det de senaste 9 månaderna av vårt förhållande. Att alltid förstå, hjälpa och orka lida med honom är ibland sånt jäkla bajs. Jag, som är väldigt självständig och behöver mycket egentid kan ibland bli så sabla arg på hans ångest. Vilket såklart inte hjälper min pojkvän, för han känner så mycket skuldkänslor för att han vissa dagar pga ångesten är "jobbig". Dessutom lever vi i ett långdistans må-fre, så det innebär en hel del telefonsamtal med en ångestful pojkvän som får mera ångest av att känna ångest av att få skuldkänslor osv…

  Om jag kunde skulle jag göra vad som helst för att få hans ångest bort. För när allt är bra så är verkligen allt så bra.

  Så tack att du berättade om dina känslor så ärligt. Det hjälpte mig att förstå att jag inte är årets värsta flickvän för att jag ibland blir arg på situationen.

 20. Vill bara flika in och tipsa om några saker då jag själv haft insomnia fast inte så grovt som Niklas. Det beror på obalanser i kroppen/gifter. Han skulle behöva äta antiinflammatorisk kost och detoxa om vart annat. Drick guldmjölk varje kväll (Utmattningsskolan.se) följ det receptet och + om ni går kurserna där steg för steg för att läka och hitta sin rot. Sen rekommenderar jag en resa till ett Ayurvediskt sjukhus i Indien 3 veckor. Rajah healthy Acres i Kerala! Mina sömnproblem är bortblåsta efter min resa dit. Sellerijuice varje morgon är också läkande. Vill man bli frisk och inte bara dämp symtomer så får man tyvärr ingen hjälp av vården, man får gå dem alternativa vägarna.

  1. Förstår att det är välmenande råd, men tror att man bör undvika att vara bastant i åsikter kring andras hälsoproblem. Människor är komplexa och många faktorer spelar in i det enskilda fallet tänker jag. Niklas är nog, som de flesta som lider av ett tillstånd som är svårbehandlat, expert på sin egen diagnos.

 21. Jag känner ibland att det är svårt att få förståelse från andra när problematiken är lite svår att sätta fingret på. Jag lever med en man med kronisk smärta, och inspirerad av er sover han numera i ett eget rum o jag o barnen i ett rum. För ju sämre han sover desto jobbigare att hantera smärtan, och ju ondare han har desto sämre sover han osv. Och när det blir så blir även dagarna otroligt jobbiga för hela familjen, så hans nattsömn är väldigt viktig. Och jag anser att det är SÅ OTROLIGT VÄRT att jag tar alla eventuellt stökiga barnnätter mot att han orkar mer o mår bättre på dagarna. Men jag upplever att andra har svårt att förstå detta och tycker det är helt galet att jag tar alla nätter själv och nästan ser det som nåt suspekt. För vad är kronisk smärta liksom?? Är det nån slags ursäkt han har för att jag ska dra ett tyngre lass? Och det känns ju som en väldigt trist reaktion från en oempatisk omvärld. Men jag tror att det är just pga sjukdomsformen. Hade det varit nåt annat, en vanligare sjukdom eller nåt ”mer fysiskt” eller vad man ska säga, om han eller jag hade t ex MS med svårare skov emellanåt och den andra då gjorde mer hemma, på nätterna etc tror jag faktiskt ingen hade ifrågasatt. Och det är ju så man får se det även i våra fall – vi lever med människor som tyvärr har olika sjukdomar som gör så att vi som partners ibland får rodda mer med vissa grejer/i vissa perioder. Så är livet. Vi kommer inte alla vara fullt friska jämt och förhoppningsvis delar vi livet och omger oss med människor som finns där även då och som tar hand om oss om/när vi har oturen att bli sjuka eller mår sämre i perioder. <3

 22. Jag tror det är såå bra att ni är öppna med Niklas insomni. Tror det är jätteviktigt att vara öppen och även prata om det inom familjen. Min mamma sov ju inte när jag var barn men det pratades liksom inte om .. så jag kände att det handlade alltid om att vara tyst, mamma måste sova själv (varför får inte jag sova/gosa med mamma…) eller att hon sprang upp arg när man lät för mycket. Hade varit så bra att få veta lite mer även som liten vad det handlade om. Kram på er <3

 23. Men alltså hur fantastisk är inte du.. så godhjärtad och fin människa. Och ni är så himla fina tillsammans.. kärleken övervinner allt ❤️ Stor kram ❤️

 24. Ni har väl fått massor med tips ang sömnen… men vill verkligen ge ett extra bra sådant….
  Mediyoga, andning och yogaövningar att göra anpassade för sömnbesvär, – det hjälper ! kontakta bästa Göran Boll på Insitutet I am, för individuell yogaterapiträff, Stockholm för hjälp med detta.
  Helhetstänk och från grunden.
  🤗

 25. Så viktigt o bra att du tar upp det! Bra tips om sömnskolan ska jag tipsa min sambo om. Han har grov tinnitus o måste ta starka sömntabletter varje natt så kan relatera 100%❤️

 26. När jag såg på instastories titeln ”hur orkar jag (du) med” tänkte jag att ”pga kärlek såklart”! 😊 Om partnern är 10/10 så orkar man. Låter för enkelt men efter allt tycker jag att det räcker. Love is all you need.

 27. Öronproppar och sovmask kan ju underlätta för ljud och ljus åtminstone (eftersom även det var stora problem för sömnen?) Obekvämt de första nätterna men när man vant sig är det fantastiskt.

 28. Känner igen så mycket i det du skriver. Min sambo fick en utmattningsdepression (gick in i väggen) två månader innan vårt första barn föddes 2016. Än idag är han inte frisk och jag tror aldrig han kommer tillbaka till vad han var innan. Många har frågat hur jag orkar och en del varför jag ens stannat… visst har det varit tufft många gånger och vi har undrar om det är lättare att vara särbos. Att göra ALLT när man är nyförlöst och bära oron för sin partner tärde på förhållandet men vi visste att ingen av oss ville vara utan den andra. Grunden är ändå trygg och stark och precis som du säger om Nicklas att han gör mer än vad många friska föräldrar gör tänker jag om min sambo. Nu har vi fått vårt andra barn och visst har man undrat om det var så klokt med tanke på sambon. Men jag vet att vi kan ge dem en trygg uppväxt, massa kärlek och att med sänkta krav på oss själva kommer allt gå bra!

 29. Tufft.. jag har fått ett tyngdtäcke (påstås vara totalt revolutionerande för sömnen), men inte kunnat utvärdera effekt än med tanke på bebis som vill att jag ska vara vaken 🙂 får väl se om något år om det är värt hypen…

 30. Usch Vanja, insomni eller utmattningssyndrom (som i vissa fall gör att vissa behöver sova upp mot 14 timmar per dygn!) är ett mindre helvete både för den som är drabbad och partnern som står bredvid. Ännu värre blir det med småbarn när det är svårare att gå undan, till slut känns det ju som man ska gå sönder.

  I vårt förhållande så är jag Niklas och är extremt känslig med min sömn = allt måste vara rätt, alla parametrar måste stämma överens annars är det OMÖJLIGT att somna.

  Vanlig sömnmedicin funkade inte alls på mig och jag mådde ännu sämre dagen efter med den.

  Det som dock varit mitt mirakel är rent MELATONIN. Fick först Circadin men det var helt meningslöst. Fick istället byta till Melatonin AGB (dyrt om man inte får det utskrivet på recept!) och sover bättre än någonsin.

  Tar 2 tabletter x 2 mg och sover äntligen hela nätter. Vaknar jag ändå mitt i natten tar jag en tablett till på 2 mg och somnar om. Underbart, slipper ”bakiskänslan” och huvudvärken dagen efter som tyvärr vissa sömnmediciner kan bära med sig.

  Melatonin är ju ett sömnhormon som finns i kroppen. Men tyvärr har vissa av oss brist på det. Så om inte Niklas har testat det kan det ju vara värt ett försök tänker jag..

  Kram och lycka till!

  / Från en numera piggare småbarnsmamma 🙂

  1. Melatonin! Min man lider också av indomni och melatonin på recept har verkligen varit som ett mirakel för honom och oss. Kan varmt rekommendera!

 31. Finaste inlägget jag läst ever, börjar nästan grina. Vilken jobbig och krävande situation och vilken fantastisk inställning du har förutom att tala om din kärlek till karln! 😭💛

 32. Jag känner igen mig så mycket i det du skriver. Min man lider av kronisk migrän sedan hela livet och han kräver rutiner för både sömn och måltider för att åtminstone minimera effekten av migränen när den dyker på..

  Även för oss så blev det naturligtvis värre när vi fick barn, framförallt eftersom sömnen blir avbruten vilket gör att han under de första två åren efter barnfödsel haft migränattacker flera ggr i veckan. En bra stabil period är det kanske en tyngre migränattack varannan månad.

  Just nu så är han med i ett forskningsprojekt fr Danmark på migränbehandling utan mediciner vilket verkar väldigt lovande hittills!

  Men jag ville nog bara uttrycka att jag hyser samma känsla och kärlek till min man som du skriver om dig och Niklas. Jag skulle aldrig kunna tänka mig ett liv utan honom.

  Mvh, Johanna

 33. Tack för att ni är så öppna och delar med er. Tror det hjälper många, både Vanjor och Niklasar. 💖

  Jag vill nästan börja med att säga förlåt, förlåt att jag tänker komma här med ett ”tips”. För vem är jag att lägga mig i, och ni har garanterat redan stenkoll med tanke på att Niklas haft insomni så länge. Men jag känner av någon anledning ändå för att skriva en liten rad. Er story berör mig och jag känner igen mig då min man lever med kronisk smärta. Har Niklas testat CBD-olja (cannabisolja fast utan ämnet som gör att man trippar)? Min man har testat det och det har faktiskt hjälpt honom. Jag har både läst och hört om att CBD-olja är bra även för sömnrelaterade problem och särskilt om det finns samband med ångest. Om ni inte redan kollat in det kanske det kan vara värt en googling.

  Tack för en underbar blogg, podd och vlogg. Du är GRLPWR och du inspirerar mig verkligen att vara mitt bästa jag! ✨🦄💫

  Stor kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..