Tips för att lära barn cykla

IMG_1304

BREAKING NEWS – Iggy har lärt sig cykla! 🎉 Och jag är så SJUKT impad – det gick faktiskt första dagen han försökte. 🙊 Tänkte därför ge några tips på den här fronten, till er andra som har kiddos i cyklingstagen. 🚲

DSC06142

Iggy fick en otroligt fin present för ett par veckor sen – ovan VANSINNESFINA cykel från Stoy. 💚 Komplett med stödhjul å allt. Samma dag han fick den slank vi ut och testade.

DSC06162

Iggy tyckte det var kul – men rätt rejält läskigt. Trots att vi höll i honom, och trots stödhjulen.

DSC06118

Anledningen till det läskiga var att han inte nådde ner till marken med fötterna när han satt på sadeln. Han vågade trampa runt en smula – men det kändes lite för läskigt och han kunde liksom aldrig slappna av. Så vi kände att hur fin denna gåva än var, så var cykeln nog ett snäpp för stor. Den får vänta tills nästa sommar. 🧡

IMG_3803

Därför haffade vi ovan orangea haj i helgen. 👆🏻 Den är snäppet mindre och Iggy når ner till marken med fötterna. Och då hände det – i princip omgående:

IMG_3798

Efter några rundor med att pappa höll i sadeln medan Iggy vinglade runt, så släppte det – och han cyklade på som om han aldrig gjort annat. 🎉 Vi skippade stödhjulen, kändes dumt att blanda in ett extra steg. Tror att anledningen till att det gick så bra så snabbt var dels att Iggy hunnit bli fem bast och fått koll på motoriken, dels att han haft springcykel sen han var tre. Balansen var liksom redan på plats, tack vare den.

Springcyklar alltså, vilken grej! 🙌🏻 Har hört SÅ många föräldrar berätta om sina kids som lärt sig cykla i princip direkt tack vare att de haft springcyklar innan. Men trodde nog ändå inte att det skulle gå såhär pass snabbt. Men det gjorde det – och nu cyklar vi vaaaaarje dag efter föris. 😂 🚲 Har inte vågat oss ut på någon cykelväg än, utan kör på en konstgräsmatta här i kvarteren. Perfa med mjukt underlag om det skulle trillas.

IMG_3806

Så – mina bästa tips för att kidsen ska lära sig cykla kokar därför ner till:

 1. Börja inte för tidigt, vänta tills det känns som att motoriken känns är på plats.
 2. Utrusta ungen med springcykel/balanscykel.
 3. Börja med en liiiten cykel. Att nå ner till marken med fötterna tror jag är viktigt för tryggheten.

  Som med alla tips funkar de såklart inte på alla barn och alla situationer, men kanske kan de vara till hjälp för någon av er. Så magiskt att se sitt barn lära sig cykla. Stoltheten i ögonen alltså! 🤩

 1. Har samma ”problem” hemma med kort kille. Vart har ni köpt den orangea cykeln?

  1. På cykelringen på renstiernas gata. Märket heter typ shark. Funkar toppen!

 2. Springcykel är verkligen grejen 👏🏼👏🏼 När jag va liten tog pappa bort mina pedaler så vi gjorde en egen springcykel 😄

 3. Linda skriver:

  Vårt barn började på en spinningcykel inomhus. Nått skit man beställde från TV-shop en gång i tiden, men jaja.. Den kom till användning tillslut iaf!! 🙂 Fördelen med den var att ungen kunde träna även på vintern. Två år sen cyklade han själv på vanlig cykel precis som de andra barnen på landsvägen.

  1. Men å vad roligt! Vilken underbar teknik!😂🙌🏻😂🙌🏻

 4. En annan viktig sak att tänka på, är att det krävs en viss fart för att få balans på en cykel!

  Att balansera på en stillastående cykel är näst intill omöjligt, och när det går för långsamt så börjar det vingla direkt. (Prova själv för att få en uppfattning om vilken hastighet som behövs och för att känna hur mycket lättare det blir när den ökar).

  Så ni som går och håller i era barn på cykeln: spring! eller våga släppa taget. Annars så är ni bokstavligen en bromskloss för att barnet alls ska kunna lära sig!

  (Stora välvårdade gräsmattor, eller konstgräs, som en fotbollsplan t ex, är bra att börja på, men tänk på att det blir mycket svårare att få upp farten om det är för långt gräs och dito med balansen om marken är ojämn. Beroende på vad som finns att tillgå så kan knä- & armbågsskydd samt ett par tunna handskar vara ett alternativ som medger övning på hårdare underlag).

 5. Göran skriver:

  Bra jobbat 👌 ett tips om man inte vill gå med böjd rygg. Det finns ett körhandtag man skruvar fast på cykeln så man skjuter den framför sig i stället. Med stödhjul är det nästan som att börja om igen när dom tas bort, man sitter och lutar åt sidan med dom på. Bra med konstgräs, våra fick börja på vanligt gräs, gick ganska trögt, men funkade 😌

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..