Att bli missförstådd & det mörkaste mörka

vanja wikström patchy tiger

Att ha en blogg/sociala medier där en visar upp delar av sin verklighet bäddar såklart för missförstånd då och då. Eller, misstolkningar, kanske jag ska säga. Det har blivit fler såna den senaste tiden, och jag hajar varför. Det ÄR svårt att förstå hur andra har det (kanske särskilt när de har det kämpigt), och det ÄR svårt att skriva om det på ett förståeligt sätt. Att förmedla alla nyanser av ens liv är nästintill omöjligt, även till nära vänner. Och kanske vill man det heller inte.

Minns så väl när jag och mitt ex gjort slut, och jag var ett vrak under en lång period. Något år efter uppbrottet satt jag och en av mina då absolut närmsta vänner på ett fik, och pratade om den för mig väldigt sorgliga tid jag precis genomlevt. Han sa:

”Vanja, jag tror det var bra för dig att det hände. Du har ju inte gått igenom någonting egentligt jobbigt tidigare i ditt liv, så du behövde nog detta för att kunna växa.”

Och jag blev helt paff. Insåg att han inte hade någon ANING om vad jag varit med om tidigare, eftersom han var av uppfattningen att jag aldrig varit med om något tungt. Orkade inte rätta honom, av samma anledningar jag heller aldrig orkat berätta om det mörkaste mörka under vår vänskap. Men det gav perspektiv. Och en förståelse för att även om man är nära vänner, så finns det saker man kanske inte har en aning om att den andra gått igenom. Man ska därför ALLTID vara ödmjuk inför andras val och andras livsresor.

Av samma anledning tänker jag att det liksom inte gör något att jag inte alltid blir till fullo förstådd härinne. Att 100% av alla nästan 100 000 pers (!) som slinker in på el bloggo varje månad skulle haja exakt hur vårt liv ser ut och varför är såklart en omöjlighet. Det är heller ingenting jag eftersträvar, så tänker därför att jag inte behöver förklara så mycket längre.

Ni som förstår oss, förstår (och ni är ju i övervägande majoritet). TACK för det, betyder allt. Och ni som inte förstår – må så vara. Har annat att fokusera min energi på än att försöka förklara och övertyga. Förstår att även hårda kommentarer kan komma utifrån en genuin plats av oro, medkänsla och vara ett försök till problemlösning. Men det ÄR som sagt omöjligt att få hela bilden, även om vi hade varit de närmsta av vänner.

I morgon blir det mer om livets berg- och dalbana, kände att jag bara ville få ur mig detta först. ❤️

 1. Mi skriver:

  Blir verkligen arg när jag läsar alla idiotkommentarer ni får med oombedda tips och elaka reflektioner kring er relation från folk som ju inte ens känner er. Du är stark som kan se förbi dem. Har själv en sambo med utbrändhet i bagaget och vet hur tungt det kan vara. Håller tummarna för att det vänder snart och att ni kan få må bra igen! ❤️

 2. Coco skriver:

  TACK för att du vågar/orkar lyfta på locket. Det är så vansinnigt befriande och du uttrycker dig så bra. Ni är en så fin familj!

 3. Britta skriver:

  Psykisk ohälsa verkar för många som inte upplevt den själv, vara något som man typ väljer. ”Gaska upp dig” liksom. En del verkar tro att utmattning är som ett missbruk, att det är man själv som bara behöver bestämma sig för att bli frisk (vilket inte precis stämmer för missbruk heller förvisso). Väldigt frustrerande. Du gör allt du kan för din familj och du verkar göra ett helt fantastiskt jobb! All heder till dig för att du berättar om hur du/ni mår, trots att en del inte förstår. Dock är vi många som förstår och hejar på er, så jag hoppas det väger tyngre ❤️

 4. L skriver:

  Förstår hur du känner! Kämpar dagligen med min killes sömnproblem. Vissa dagar går det hur bra som helst men vissa dagar orkar jag inte alls och blir så frustrerad och arg jag med. Känns så ofta som jag måste hävda mig inför släkt eller vänner, som såklart får höra allt det jobbiga när jag behöver ventilera. Och då tar det som den stora och enda sanningen. När i själva fallet ens relation är helt fantastiskt bra även om man kämpar med helvetet som sömnproblem kan medföra. Vissa veckor eller dagar värre än andra. Tack för att du delar med dig! Känns skönt att inte vara ensam även fast min kille och Niklas problem skiljer sig åt i hur de tar uttryck så kan jag ändå relatera. Tusen tack!

 5. Em skriver:

  Tack för att du fortsätter med dina inlägg! Jag blir inspirerad av dig varje dag, både när det gäller materiella saker och när det gäller att försöka se saker positivt! Ta hand om er! ❤️❤️❤️❤️❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..