Angående Chernobyl…

chernobyl

Hoppas ni haft/har ett härligt midsommarfirande. 🌸 Tänker att det dagarna efter en stor festlighet alltid brukar vara ganska så lugnt. Det får det vara här i el bloggo också. Men jag tänkte ändå bjussa på ett tips om någon av er behöver något att fördriva ledigheten med. 😘

Det är lite av en tvåstegsraket, detta tips. 🚀 Del 1 är att se serien Chernobyl på HBO, om ni inte redan gjort det. Svenske Johan Renck som regisserat. FRUKTANSVÄRT bra och välgjord. 🙌🏻 Handlar om Tjernobylkatastrofen 1986, vad som egentligen hände och hur det gamla Sovjets vägran att erkänna att något ens var fel fick fruktansvärda konsekvenser för enormt många människor. 💔 SE DEN.

image26.1

Del 2 av detta tips är att läsa den här bilddagboken på nätet. (Klicka på ”next page” nästan längst ner på sidan för att komma vidare, den är lite rörig.) Den skrevs omkring 2006 av en tjej som heter Elena och som åkte motorcykel genom Tjernobylområdet och staden Pripjat som varit en spökstad sedan befolkningen evakuerades efter olyckan.

Hon har fotograferat den övergivna staden och just hennes berättelse var en av de första sakerna jag minns gav mig en wowkänsla på the internetzzz. Jag läste hennes berättelse (som är som ett långt blogginlägg) första gången för omkring tio, tolv år sen och blev helt tagen. Det är enkla bilder och enkelt skrivet, men ger en verklig bild av det fruktansvärda som hände och hur det påverkade alla som bodde i området. Nu när jag precis sett serien Chernobyl känns Elenas berättelse såklart högaktuell igen, så jag googlade fram den för att tipsa er. Tycker den är fantastisk.

Bilden ovan (lånad från Elenas sajt som innehåller fler intressanta bilddagböcker från hennes motorcykelturer) är tagen på staden Pripjats förskola. Älskade leksaker som lämnats i all hast, uppblandade med gasmasker i miniformat. En bild säger verkligen mer än tusen ord. ❤️

    1. Lina skriver:

      Har inte velat se den av anledningen att det för mig på nåt sätt känns avigt att ”underhållas” av något så fruktansvärt. Jag får lätt ångest bara av att se bilder från serien. Nu känns det heller inte rätt att se den. Förstår att det är en viktig historia och att serien säkert är välgjord, men viktigt att då veta om det här. Lätt för somliga att hoppa bock över etik och moral när pengarna hägrar, tyvärr.

    1. Hmmm. Verkligt intressant. Och viktigt. Tänk vad man inte vet om. :/

  1. Håller med grym serie! Kan tipsa om dokumentären Ljudmilas röst på Svt play. Otroligt gripande! Hennes man var brandman och dog till följ av latastrofen. Man får följa dem rätt mkt i serien.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..