Ingen sömn på fyra dygn

IMG_1245

Det har varit några turbulenta dagar här hemma. Sjuka barn och en Niklas som inte sovit. Alls. På fyra dygn. Precis som vi befarade med SSRI:n så blev sömnen sämre. Och när sömnen blir sämre hos en mänska som Niklas (vars sömn redan är ett skämt) blev resultatet att han inte sov över huvudtaget. Efter fyra dagar blev det ohållbart. Han pratade med läkaren och de kom överens om att sluta med tabletterna.

Det är ju många som upplever sömnstörningar vid intag av SSRI, och en teori är att om man haft en mer stabil sömn innan så klarar man av störningarna. Sömnens helhet bli ändå okej. Men för Niklas som haft extremt grava sömnstörningar i så många år finns det inte utrymme för ytterligare påfrestningar. Nu försvann sömnen HELT. Det blev katastrof.

För vissa upphör/förbättras sömnstörningarna med tiden, för andra inte. Men det gick inte att fortsätta för oss för att se om det skulle bli bättre. Fyra dygn utan sömn, med 14 års usel sömn och utmattningssyndrom i kroppen. Niklas var ett vrak.

IMG_1248

Men. Hoppet lever! I samma andetag som vi avslutade SSRI:n påbörjade vi Mirtazapin. Niklas tog sin första tablett i förrgår (en hel tablett är 15 milligram, han tog en halv – ca 7,5 mg) och…SOV! 😭🙌🏻 Han var dock heeeeelt knockad hela gårdagen, var orimligt trött och kände sig som en total zombie. I går kväll var han fortfarande supertrött så han tog en tredjedel av en halv (ca 2,5 mg) – och SOV ÅTERIGEN! ÅTTA OCH EN HALV TIMMA! Så mycket har han inte sovit sen han var ett litet barn. ❣️

I dag är han inte LIKA trött (men fortfarande T R Ö T T) och känner igen sig själv lite mer. I går var han en avdomnad zombie, med en känsla i huvudet att han inte brydde sig om någonting. Lite obehagligt. Men i dag är det något bättre på den fronten. Men. Han har SOVIT. 🙊

Nu börjar vi en testperiod där vi måste komma fram till exakt hur mycket han ska ta, när han ska ta tabletten och vad utöver Mirtazapinet som ska till för att sömnen ska funka. Niklas hjärna har en förmåga att vara konstant aktiv och analyserar hela tiden alltalltallt, och han upplever att Mirtazapinet hjälper honom att sakta ner tankarna – vilket i sin tur hjälper sömnen. Men det känns som att detta är en del av ett pussel, och att KBT, träning, rätt mat, ljus och allt annat fortfarande kommer vara viktigt. Men att vi nu (kanske? 🙏🏻😭) har hittat en viktig pusselbit. H O P P A S. ❤️

Och hörrni – nu skulle vi bli EXTREMT TACKSAMMA för er input. 🙏🏻 Ni som har erfarenhet av just Mirtazapin – kan ni snälla snälla snälla dela med er av era upplevelser? Berätta gärna om vad för typ av sömnproblem ni haft/har, hur mycket Mirtazapin ni tar, när ni tar det, om ni upplever biverkningar, om det var saker som hände i kroppen i början som sen slutade (alltså, hade ni ngn invänjningsperiod – hur var den, hur lång tid höll den på, hur är det nu), kombinerar ni med SSRI, hur funkar det? Ja – vi vill gärna höra allt ni har att berätta om detta piller, om det funkat i längden eller om effekten upphört/mattats av, om ni behöver sova mera pga tabletten, om ni upplever att er personlighet blivit annorlunda osv osv.

Vi skulle bli SÅ GLADA om ni ville dela med er. Vi känner att vi för första gången på länge kan ha hittat en del av lösningen på hela den här skräpsituationen och vill samla på oss all info vi kan. Om ni inte är bekväma med att dela i kommentarsfältet kan ni maila mig på vanjawikstrom(at)gmail.com. TACK PÅ FÖRHAND! 🙌🏻❣️

 1. sara skriver:

  skriver inte utifrån egen erfarenhet utan som sjuksköterska som ofta delar ut mirtazapin till de av mina patienter som har det eller får det under tiden de vistas på min avd.
  de har dosen mellan 15-45 mg. vissa har det i ett antidepressivt syfte, andra har det för att underlätta nattsömn (om än det faktiskt inte är en sömntablett). som sjuksköterska älskar jag inte piller (vi är de mest skeptiska som finns, jag lovar) men detta är faktiskt en av de mediciner jag ”tycker om” och tror på. den verkar hjälpa de allra flesta och då är det värt att fortsätta. vissa vill inte ta den när de läser att det är ett antidepressvt preparat, men oavsett vad den är till för är det värt om den kan hjälpa tycker jag.
  precis som alla andra hoppas jag att det vänder för er snart.
  ni är världa allt det bästa i världen!

  ps. som sjusköterska vill jag också tacka, för jag vet att ni hjälper så många med att vara öppna om läget i er familj. kanske vågar någon mer söka hjälp för sina besvär. STOR KRAM!

 2. A skriver:

  Min sambo har ätit dem i flera år och hade likt N inte haft någon ordentlig sömn, i hela sitt liv egentligen. Likadant när han provade första gången, JÄTTETRÖTT, men jag skulle råda honom att prova 15 mg, det låter knäppt att äta mer när han blev så trött på bara halva, men det funkade bättre för sambon och det har gjort under på hans sömn.

 3. Malin skriver:

  Hej! Skrev till dig på Facebook för en månad sedan med ett tips som funkat för mig som haft sömnproblem från 6-32 års ålder. Hoppas att det löser sig snart, förstår verkligen hur jobbigt det måste vara! Kram Malin

  1. Oj, helt missat. är aldrig på facebook tyvärr, har inte tid. men ska kika!

 4. Har inga erfarenheter av medicinering, vill bara krama om er ❤

 5. Sara skriver:

  Jag har tagit SSRI i flera år och det har hjälpt mig mot ångest och jag sover bättre men det tog nästan två månader att verka. Min pappa har tagit mirtazapin i många år och det funkar perfekt för honom, inge trötthet/zombie eller extrem hunger som andra vittnar om. Mindre ångest, bra sömn och är sig själv till hundra procent. Jag tror på att man är mer sig själv när man får sova och äta som ”man ska” och medicin är bara hjälpmedel för att överleva de basala behoven. Jag tror zombiekänslan försvinner när kroppen vant sig vid medicinen, håller tummarna!! Följer er resa, ni är starka allihopa. Kramar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..