Hoppet lever!

höst blogg

För en vecka sen skrev jag inlägget ”Mellan hopp och förtvivlan”. Niklas hade stora influensakänningar och vi visste inte om det var biverkningar från Mirtazapinet eller verklig sjukdom. Vi läste om andra som provat Mirtazapin och fått så pass influensaliknande symptom att de inte kunnat fortsätta. Läste också om den (farliga!) biverkningen att Mirtazapin (i mycket ovanliga fall) kan påverka kroppens vita blodkroppar och blev livrädda att Niklas lyckats pricka in den – precis när vi hittat något som gett hopp på riktigt.

Tinta höst

Dagen efter inlägget gick Niklas till läkaren och tog ett blodprov. Det visade inte på någon infektion, och vi blev ännu mer livrädda att han inte var sjuk – att influensan var biverkningar och att det kanske till och med handlade om den här obehagliga vita blodkropparprylen. Men. ÅTERIGEN – tack vare ER så kunde vi lugna oss en smula. SÅ många av er hade upplevt samma typ av biverkningar av just Mirtazapin vilket var skönt att göra. Någon hade blivit tvungen att sluta med tabletterna då influensasymptomen blev för jobbiga, men för de flesta hade de mattats av efter ett par veckor.

Ni anar inte hur värdefullt det varit att få ta del av era erfarenheter kring detta! 😭🙏🏻 Det lugnade oss enormt och gav oss hoppet åter när vi kände att universum liksom gav oss ett stort jäkla långfinger precis när vi kände att vi närmade oss en ljusning. Så TACK för det. ❣️

Iggy lekpark

Hur mår vi nu då? Hur mår Niklas nu? BÄTTRE! 😭🙌🏻🎉 HAN MÅR BÄTTRE! ❣️❣️❣️ Influensasymptomen har lagt sig rejält (🙌🏻), bara lite feberkänningar kvar i huden. Så det verkar som att de avtar, HALLELUJA för det! 🙏🏻 Angående sömnen så har den gått upp och ner, men detta är ju verkligen en inkörningsfas. Biverkningarna måste stabiliseras och Niklas måste hitta rätt dos (nu tar han trefjärdedels 15 mg-tablett). De första nätterna sov han tokbra, efter det har det varit lite si och så. Det vi insett är att för oss är Mirtazapin en del av lösningen, men inte hela lösningen. KBT, sömnhygien, träning etc osv måste också till, och det gäller att hitta rätt dos av allt för att få hela pusslet att fungera.

Den stora skillnaden som Mirtazapin inneburit och som är GULD VÄRD är att Niklas huvud har blivit…tyst. Därinne puttrar annars massor av tankar KONSTANT. Flera av er har varit inne på ADHD, och det finns i familjen. För Niklas del är det dock inte tusen olika tankar om allt möjligt som far omkring (förlåt en amatörmässig beskrivning som kanske inte helt stämmer), det är nästan som att han ligger mer åt autismspektrat (återigen – verkligen lekmannaanalys här). Tankarna är fokuserade, men de blir FÖR MÅNGA. Och ska alltid lösa problem, effektivisera, förbättra.

Går Niklas in i ett rum sätter genast en process av tankesnurror kring allt som kan förbättras/effektiviseras i rummet igång. Dessa tankar har inte gått att stänga av (trots idoga försök till meditation etc) – förrän nu. Med Mirtazapin tystnar tankarna. Niklas upplever att det är färre ”onödiga” tankar (som går åt till en massa konstanta analyser) i huvudet.

Vet inte om jag förklarar det så bra, men detta har verkligen blivit en aha-upplevelse för oss. För det mesta har Niklas inte svårt att somna, däremot vaknar han konstant. Då drar tankarna igång DIREKT. Blir omöjligt att somna om. Med Mirtazapinet GÅR det att somna om – för tankarna drar inte iväg. Så nu vaknar Niklas ganska mycket varje natt – men han KAN somna om, och då får han ändå okej med sömn. En ENORM skillnad. ❣️

IMG_1974

Vi ska också testa att han tar hela tabletten. (Men det finns ingen anledning att ta mer än vad man behöver, därför vill vi ta så lite som möjligt + att vi inte vill ha mer biverkningar. Niklas är även tröttare dagtid nu då han äter Mirtazapin.) Och fortsätta laborera med övriga nyckelfaktorer. Men summan av kardemumman är att vi nu faktiskt vågar tro på att detta är en STOR del av lösningen. 😭🙏🏻

Får vi bara till balansen kring de övriga grejerna som ska till så tror jag verkligen att detta kommer att bli BRA. Jag känner redan att jag delvis ”fått tillbaka” Niklas (framförallt de senaste två dagarna), och jag är (vi båda!) så ENORMT J*VLA TACKSAM för att vi fått tips om Mirtazapin och nu äntligen testat det. För att vara ärlig har den här situationen känts hopplös ibland. Särskilt det senaste året när allt bara blivit sämre och sämre. Var skulle det sluta, liksom? Men den hopplösheten har verkligen förvandlats till hopp nu. Jag tror på detta. Jag tror detta ÄR vår lösning.

Och grejen är den – att eftersom Niklas huvud nu tystnat så kan han äntligen börja återhämta sig PÅ RIKTIGT. Det har inte gått tidigare, för oavsett hur många stressfaktorer vi plockat bort så har hans konstanta outtröttliga tankeverksamhet alltid fortsatt. Då GÅR det inte att vila. Men nu – det är en värld av skillnad. Han stannar liksom upp ibland och reflekterar över hur lugnt det är i huvudet. Reflekterar över att han inte konstant reflekterar. 😂 Kanske är detta även en anledning till varför han är så smal – det finns ju forskning som visar att hjärnaktivitet slukar enorma mängder energi. Så med mindre tankar i huvudet och det konstanta matsug som Mirtazapinet ger, så kanske vi kan se fram emot en fylligare Niklas i framtiden! 😜

Lååångt inlägg. Men kontentan är att hoppet aldrig varit så stort som nu. Och vi är bara 1,5 vecka in i användandet av denna medicin. Tror BENHÅRT på att vi kommer hitta rätt formel för just oss med tiden. Många av er kompletterar Mirtazapin med annat, kanske är det också något vi ska testa längre fram. Vi får prova helt enkelt, se vad som funkar. Men det viktigaste är att vi inte längre greppar efter desperata halmstrån, nu har vi en hel rackarns höbal att utgå ifrån. Och någonstans i den ligger vår gyllene formel och väntar på oss. det vet jag. ✨

 1. ALLTSÅ DET GÅR ETT SUS AV LYCKA OCH VÄRME I MIG NÄR JAG LÄSER DETTA. JAG BLEV SÅ BERÖRD. ALLT KOMMER ATT BLI BRA!!! <3 HEJA ER!

 2. Emelie skriver:

  Gud va skönt Vanja😍 håller alla tummar jag kan!

  (Randoom fråga: vad hette det där spaet du och Niklas var på där ni hyrde egen jacuzzi? Googlat sönder nu men hittar inte…har så väl i minnet hur det såg ut men som den bloggolin jag är så vill jag inte slänga mer ”to do”s på dig än nödvändigt (som att besvara kommentarer). Men här kommer den, så svara på den när du har tid😃

 3. Kakan skriver:

  Jag minns i nåt sånt ”soffsnack” ni hade där ni pratade om hur relationen påverkas av att få barn o en grej som Niklas saknade mest med sitt liv innan barn var att festa, han var riktigt festprisse o festade varje helg eller vad det var. Men samtidigt skriver ni nu att har han haft insomni i 15 år, hur gick det ihop? Blev inte sömnen ännu mer lidande av festandet eller blev han så ”utsliten” av det på helgerna att han sov bättre i veckorna? Eller har han bara insomni i perioder? Undrar mest hur han orkade då jag själv lider av en del sömnproblem o känner att jag missar mycket socialt liv (har inga barn utan tänker just på sånt som festa med kompisar osv) för att jag måste stanna hemma o ta hand Om sömnen på helger och så

  1. Hajar! Dels har insomnin gradvis blivit värre och värre, så värdelöst som det varit senaste året har det aldrig varit innan. För sex år sen (innan barn) hade Niklas dålig sömn, men den gick liksom att leva med då. Och den stora skillnaden är ju att han också kunde ta igen sig på ett helt annat sätt då (innan barn) än efter barn. Numera går det ju inte att ligga på soffan en söndag och ”ta igen sig”, har man barn är det alltid saker som ska göras och någon som sk tas om hand. Så det är en kombo för att svara på din fråga. Att problemen nu är mycket mycket värre, plus att möjligheten att bestämma när man själv vill vila extra mycket inte finns.

 4. X skriver:

  Så fint <3. Stor igenkänning på att det är en pusselbit men inte hela lösningen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..