Smyckena jag beställde från Sri Lanka

vanja wikström smycken sri lanka 9

Nu har jag ÄNTLIGEN lyckats få till ett inlägg som jag vet att många av er väntat på – nämligen det om smyckena som jag beställde från juveleraren jag lärde känna när vi var i Sri Lanka. ✨ Ovan ser ni resultatet av min beställning 👆🏻 (jag beställde totalt 4 ringar och 2 armband), och summan av kardemumman är att jag är SÅ RACKARNS NÖJD! 😍🙌🏻

Skärmavbild 2020-02-19 kl. 12.27.39

När vi var där 2018 (då låg Tintan i magen, se alla inlägg från den resan här) lärde vi alltså känna en guldsmed. Jag köpte flertalet smycken av honom då, till exempel en leopardring och en lejonring (båda i silver) som jag använt jäääättemycket (se dem på bild ovan 👆🏻).

Eftersom vi lärde känna varandra (vi var bland annat hemma hos honom och hans urmysiga familj och åt middag ❣️) pratade vi om att jag skulle beställa smycken av honom efter att jag kommit hem. På så sätt skulle jag kunna få vackra, handgjorda och äkta smycken – samtidigt som jag stöttade en familj som behövde mer inkomst. Win win. 💞

chaminda

Han (som heter Chaminda) har tidigare jobbat åt Cartier i London och är superduktig. Han bodde i London i några år (jobbade till och med upp en egen studio/butik), och när han tjänat ihop en större summa pengar återvände han till Sri Lanka och köpte ett hus till sig och sin familj där han även hade sin guldsmedja. När han och familjen var bortresta på Chamindas brors bröllop blev huset och smedjan tyvärr länsade, och allt han jobbat för försvann. Hjärtskärande. 💔 Dessutom blev han skuldsatt, då han ännu inte betalat av det material han blev av med i stölden (guld, silver och stenar). Så han fick börja om från början, dessutom med skulder. (Om någon undrar, så har jag fått hans historia verifierad.)

vanja wikström smycken sri lanka 11

Så – för att stötta honom OCH för att jag ville köpa vackra, handjorda smycken till ett rimligt pris beställde jag alltså fyra ringar och två armband av honom förra våren. Vi har kontakt på Instagram, och jag skickade helt enkelt bilder på smycken jag ville att han skulle skapa, med måtten utskrivna (hur långa armbanden skulle vara runt handleden t ex).

Ovan ser ni de två armbanden (det med stjärnan är från Sophie by Sophie, de andra har Chaminda gjort). Det är ett med opaler (SÅ vackra!) och ett i form av en orm. Sen lejonringen och så två mindre ringar. Alla smyckena är gjorda i guld, men 10 karat i stället för 24. Billigare, men lika vackert. ✨ Stenarna har jag ingen aning om, det är ju inga diamanter såklart. Men vackra, slipade ädelstenar.

vanja wikström smycken sri lanka 8

Jag beställde även den här månringen som jag ÄLSKAR. 🌙 Den är ju öppen fram, de andra ringarna bad jag skulle vara öppna baktill så att jag var säker på att de skulle passa då jag kunde ställa in dem själv. 👌🏻

vanja wikström smycken sri lanka

Närbild! Processen att beställa funkade toppen. Jag skickade bilder på Instagram till Chaminda, och sen förde jag över så pass mycket pengar till hans bankkonto att han kunde köpa material. När smyckena var klara (tog typ en månad) förde jag över resten. Sen skickade han smyckena med en kompis som bor i Göteborg men som har släktingar i samma by som han bor i i Sri Lanka. Jag mötte upp henne i somras, och fick smyckena. Och blev SÅ nöjd. De var precis så fina som jag hade hoppats, Chaminda gjorde ett toppenjobb. 👌🏻

Själva processen att beställa från honom är ju lite rattig. Man måste vara ok med att lita på honom och föra över pengar innan man fått sina smycken. Så det är kanske inte för alla. Sen vet inte jag om jag hade vågat lita på den lankesiska posten (skicka smyckena per post alltså). Risken att de skulle kunna ”komma bort” känns för stor. Så jag skulle försöka få till något liknande, att han kan skicka dem med någon som ska till Sverige helt enkelt. Så det är inte superenkelt, men man får fantastiska och prisvärda smycken – OCH stöttar en familj som verkligen behöver inkomst. (Chaminda och hans fru har två barn, och har dessutom tagit över vårdnaden om fruns systers barn när hon gick bort). 💘

vanja wikström smycken sri lanka 10

Summan av kardemumman är alltså att jag är toppennöjd, men att det är en smula krångligt att få hem sina smycken. Och att man får lita på en vilt främmande mänska på andra sidan jorden. Men! Om någon av er i alla fall vill ge er på att beställa (SÅ mycket roligare än att gå in på Guldfynd ju 🤪) så kontaktar ni alltså Chaminda på instagram: där heter han @chamindanaotunna.

Även om han har en enkel ateljé så är han duktig och kan göra det mesta. Ni kan alltså skicka en bild till honom på ett smycke som ni vill göra – så gör han det.

vanja wikström smycken sri lanka7

När jag fick mina smycken i somras hade han även skickat med några superfina halsbandshängen som han gjort, och som jag lovat att försöka hitta köpare till. Lägger därför upp dem här, och är ni intresserade av något av dem kan jag såklart skicka fler bilder/videos på dem, då mailar ni bara mig på: vanjawikstrom(at)gmail.com. 😊

Har lagt min leopardring bredvid alla så att ni får en ungefärlig uppfattning om storleken. Men skriver också ut mått och pris på samtliga. Alla är handgjorda i silver, och stenarna är ädelstenar. Kan fråga Chaminda exakt vad stenarna heter om ni undrar. 👍🏻

Leoparden ovan är 4 cm bred och 6 cm hög och kostar 200 EUR.

vanja wikström smycken sri lanka 3

Denna leopard är 8 cm bred och 5 cm hög och kostar 350 EUR.

vanja wikström smycken sri lanka 4

Sjöstjärnan är 5 cm bred och 5,5 cm hög och kostar 175 EUR.

vanja wikström smycken sri lanka 5

Geckoödlan är 6 cm lång och 2,5 cm hög och kostar 150 EUR.

vanja wikström smycken sri lanka 6

Elefanten är 6 cm lång och 4 cm bred och kostar 250 EUR.

vanja wikström smycken sri lanka 2

Hela gänget! Är ni intresserade av någon av dessa, maila mig. ✨ Och har ni några andra frågor om det här med att beställa smycken från Chaminda är det enklast om ni ställer dem i kommentarsfältet, så svarar jag på allt där. 😚

 1. Jag blev totalt förälskad i orm-armbandet. Har du någon aning på ett ungefär vad du betalde för det samt vad frakten hit kostar?
  Kram🥰

  1. Ja, det är SÅ fint! <3 jag fick ett paketpris på allt jag beställde (betalade för materialet som krävdes + arbetstimmar), så tyvärr hare jag inga styckepriser. Men fråga Chaminda, såg att han lagt upp det armbandet på sin Instagram: https://www.instagram.com/chamindanaotunna/ fråga honom vad han tar för att göra ett nytt sånt. 🙂 Hans engelska är ganska bra, men ibland lite lurig, kan vara bra att veta. 😉

 2. P skriver:

  Har han någon email?Och hur betalar man?

 3. S skriver:

  Såååååå snygga!!!! Så härligt att få stödja någon så och veta hela processen och hjärtat han lägger ner 🥰

 4. Helena skriver:

  Åh! Blev så otroligt kär i den första leoparden 😍😍 underbart vacker! Tyvärr ”out of my price range” som sjukskriven. Men om den finns kvar i framtiden får du lägga ut den igen! ❤️

 5. Kajsa skriver:

  Så fina smycken!😍
  Jag har ett tips till dig som gillar vackra och lite unika smycken kolla in Alexander Monroes kollektioner. Jag älskar de med fåglar❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..