Nu måste vi HANDLA (bokstavligen)!

vanja wikström flowery

”En hel generation håller på att förlora sin framtid” säger en expert (tredje AP-fondens VD Kerstin Hessius) om de katastrofala ekonomiska svallvågor Corona orsakar. Med SÅ många vänner vars små och medelstora företag nu är DAGAR (!) ifrån konkurs pga avsaknad av kunder/gäster vill jag uppmana er som har möjlighet att (bokstavligen) HANDLA.

Kräv inte tillbaka pengar för till exempel uteblivna kulturevenemang. Vad betyder förlorad glädje i stunden mot att den konsertscen/teater du älskar går under och aldrig mer kan erbjuda dig något? ❣️

Handla i de butiker du vill ska överleva. Ät på restauranger och caféer (eller köp take away/handla i webbshop). Ta INTE FÖR GIVET att dina favoriter finns kvar efter detta. För många småföretagare räcker det med två veckors uteblivet sälj för att de ska gå i konkurs. Vilket betyder förlorade jobb, noll skattepengar till vår gemensamma kassa, besparingar som går upp i rök – och personliga tragedier.

Har ägnat förmiddagen åt att utveckla och skriva ner detta resonemang på mina stories (gå gärna in och läs där, orkar inte skriva om allt här igen tyvärr 🙈), där jag jag även förslag på vad vi alla kan göra.

Om vi inte vänder trenden med helt avstannad handel inom kort kommer företagens konkurser resultera i oändliga mängder förlorade jobb och personliga tragedier – för oss ALLA. 💔 För att inte tala om den enformiga stadsbild vi snart kommer ha, med enbart McDonalds och stora kedjor i butiks- och restauranglokalerna (om ens de klarar sig).

Snälla, läs på mina stories och gör det ni kan. Jag har full respekt för att många redan sitter riskabelt till rent ekonomiskt, men tänker att så länge vi som kan gör DET vi kan – smått eller stort – så gör vi skillnad. Kram. 💘

 1. Linda skriver:

  Vi har råd och är inte (i dagsläget iallafall) i riskzonen att förlora våra jobb, så vi stöttar företag så gott vi kan utan att träffa folk, dvs. take away (där vi förbeställt så att vi bara kan springa in och hämta maten), Wolt hemkörning etc. Mycket mer än vad vi normalt skulle göra. Tänker att vi får försöka vara solidariska och skydda varandra mot smitta (vi arbetar hemifrån och kör 100% social distansering så umgås inte med någon annan) medan vi som kan fortfarande konsumerar och förhoppningsvis bidrar till att rädda några jobb iallafall.

  Det är ett faktum att arbetslöshet bidrar till ökning av självmord så det är verkligen inte så lätt som att säga att vi helt ska stänga in oss och sluta konsumera .

  Håller med dig Vanja om att det fan är skottpengar på idioter som åker till fjällen, går på afterski och dansar tonga. Eller går och trängs på barer. Flera av de som åkte på after ski ligger nu och tar upp intensivvårdsplatser. Känner fasen att de borde ha låg prio för att få intensivvård (unpopular opinion säkerligen, med jag står för det). Ingen kan komma och säga att de inte visste eller förstod att det smittar så lätt, eller att man kan bli rejält sjuk även som under 70-åring.

 2. Jenny skriver:

  Känns kluvet tycker jag: Jag är som de flesta andra mycket rädd för ekonomisk kris med uppsägningar och allt vad det medför. (Personligen spricker kanske min stora dröm och plan som jag haft i några år nu.) Men klimatet lär ju må bra av att vi inte handlar och reser som vanligt… Kanske lär vi oss något av denna kris och påskyndar den omställning i livsstil som klimatet behöver…

 3. Denni skriver:

  Följer man Folkhälsomyndigheternas rekommendationer så gör man helt rätt. De rekommenderar det bästa alternativet som finns just nu. De kan ändras- men just nu!

  Ta ansvar! Var en medmänniska!

  Men att jiddra och märka ord med Vanja eller övriga människor som inte frivilligt sätter sig i karantän är ju högst olämpligt.
  Skärpning!

  Gör som NI vill men sluta lägga era värderingar och åsikter på oss övriga. Vi som följer Folkhälsomyndigheternas råd har inget att be om ursäkt för!

  Go Vanja👊 och tack för kloka ord och en nyansering av detta. Rädslan i detta står hos många människor för något annat. Kan vara värt att tänka på.

  Skilj på äpplen och päron i denna debatt och i dessa tider. Agera inte på första känsla. Då blir ibland onödigt fel!

 4. My skriver:

  Jag har levt på minimum flera år som student. Är fortfarande student men snart klar och tar examen. Jag kommer inte kunna äta ute mer än vanligt, det är dyrt för mig. Jag äter ute max en gång varannan månad och även då har jag dåligt samvete för jag känner att jag ”slösar” mina pengar. Men de som har bättre ekonomi kan såklart hjälpa. Dock vill jag säga att ekonomiska kriser är starka krafter. Många företag kommer att försvinna när människor stramar åt sin konsumtion, det är en del av detta och är oundvikligt.

  1. Självklart, alla gör det de kan – som funkar för just dem. <3

 5. Tove skriver:

  Köp en hämtlunch på ert favvoställe och ge det till en hemlös som går utan mat nu när dagcentraler och hjälporganisationer håller stängt. Eller till en gymnasie-elev som blivit utan skollunch som kanske är dens enda mål mat om dagen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..