ANNONS

#Rädda654

/

IMG_5249

Jag inleder detta inlägg med en disclaimer: Jag förstår att vissa kan tycka att det känns osmakligt att uppmana till konsumtion i den situation vi befinner oss i, men i det här inlägget vill jag framförallt belysa den verklighet vi kommer befinna oss i när Coronastormen bedarrat. En verklighet och ett samhälle som just nu vittrar sönder för varje sekund (alltså ytterligare en kris, utöver krisen), men som vi kan stävja genom att tillsammans göra det vi kan för att stötta våra lokala företag. Risken är annars att vi om några veckor har en stadsbild som enbart består av McDonalds och stora kedjor. Om ens de klarar sig. Och hundratusentals arbetslösa.

Jag vill med detta inlägg alltså på intet sätt förringa vård- eller hälsofrågan, bara lyfta att vi har chans att göra något åt den arbetslöshetsfråga som nu stundar. ❤️

vanja-wikstrom-glammom-2_58d9c2ae2a6b222a7cc74a9f

(Bild från 2015, när jag fortfarande ägde GlamMom.se)

Så svåra tider just nu, på så många sätt. För så många. Utöver själva Corona så håller ju nu även hela ekonomin på att braka. Många av er som läser det här har säkert redan förlorat sina jobb. 💔 Mitt hjärta brister för både små och stora företag som nu släcks, ett efter ett. Alla drömmar, besparingar och år av hårt arbete som går upp i rök. Personliga tragedier som följer, hem som förloras.

Jag funderar mycket kring det som kommer i Coronas svallvågor, och blir så ledsen när jag ser lapp efter lapp i skyltfönsterna här i kvarteren, lappar som talar om att verksamheten upphört.

vanja-wikstrom-malin-blomstedt-glammom_58c18bbb2a6b22211ee86419

(Med glammis-Malin på vårt kontor, 2015.)

Mitt hjärta bankar lite extra för alla småföretagare därute. Eftersom jag själv drivit eget i 25 år vet jag hur små marginalerna kan vara. När jag i lördags drog igång #Rädda654 på Instagram och berättade att den butik som Niklas startade 2009 nu är dagar från konkurs fick jag kommentaren ”Redan? 🤷🏼‍♀️”. Det har ju bara gått några veckor, tänker nog många. Hur kan det krisa så snabbt?

Men faktum är att de allra flesta småföretagare alltid lever på marginalen. Små företag har inga buffertar, inga stora vinster att lägga i en framtida panikkassa. Små företag drar in tillräckligt mycket pengar för att kunna betala omkostnader och löner åt de som driver och jobbar i verksamheten, men sen blir det inte mycket över. Försvinner kunderna, så räcker det i många fall med ett par veckor innan konkursen är ett faktum.

Minns själv alla gånger jag och min medgrundare Malin kämpade som djur när GlamMom tappade sälj av någon anledning, eller om vi råkade ut för någon oväntad utgift, eller om någon leverantör strulade. Hade vi anställda fick de alltid lön, men otaliga gånger uteblev min och Malins. Eller så tog vi ut minsta möjliga peng. Och så krigade vi oss igenom krisen. För när man lagt SÅ mycket av sin själ, sina drömmar, sina pengar, sin tid och sitt engagemang i något – så gör man ALLT för att komma ut på andra sidan. Och vi lyckades, varje gång. Men vi råkade aldrig ut för Corona.

IMG_6622

I lördags gick jag och Niklas till butik 6/5/4 (som även har en cafédel med GRYMT kaffe) för att försöka hjälpa till. Inspireras GÄRNA av detta, och starta egna initiativ för att stötta era lokala favoriter. ❣️

IMG_4547

6/5/4 startades alltså 2009 av Niklas och Johan. 👆🏻😂 När vi fått Iggy 2014 sålde Niklas sin del till Johan (för att kunna jobba mer flexibelt), som sen dess drivit butiken på egen hand, med den äran. ✨

IMG_6571

Johan. 👆🏻❣️ Han har efter de senaste veckornas kris tvingats säga upp ALL sin personal, jobbar själv i butiken 7 dagar i veckan – utan att ta ut lön. Han kämpar på alla sätt han kan för att klara detta – så att han kan återanställa och låta butiken leva vidare. Han förhandlar med värden om hyreslättnad (håll tummarna!), och han har frågat banken om lån (och blivit nekad).

IMG_6599

Butiken är nu dagar ifrån konkurs, och i ett försök att rädda min lokala favorit som bidrar SÅ mycket till att Södermalm är en levande stadsdel bad jag om hjälp på Instagram i lördags och jag gör det nu även här. 🙏🏻 Ni som vill, kan och har möjlighet – gå gärna in och stödköp någonting, så att Johan och butiken klarar sig. Så att han kan återanställa sin magiska personal och sin FANTASTISKA butikschef Viktor, och så att inte (ännu en) lokal butik måste slå igen.

IMG_6577

Man kan stötta med allt ifrån en take away-kaffe, till att handla något i webbshoppen (presentkort från 100 kr finns) – eller komma förbi butiken om man är frisk och håller avstånd. Här är en av mina favvisar, en tokfin Fjällrävenväska till sig själv eller kiddelinot. 😍

IMG_6580

Jag stödhaffade dessa fina undisar

IMG_6582

…och världens mysigaste stickade tröja!

IMG_6601

Det finns även en massa fint till snubbar, här är min absoluta favorittröja!

mr niklas1

Det är ju alltid kul med lite trippar längs memory lane, så här kommer lite bakgrundshistoria från när Niklas och Johan öppnade butiken. ☺️ Bilden ovan är tagen 2008, i den superslitna hörnlokal som nu skulle rustas upp, inredas och bli 6/5/4 – butik och café. På bilden har Niklas möte med en arkitekt som var kompis med hans pappa, och som hjälpte till att planera upp lokalen.

IMG_6653

Såhär ser samma vinkel ut i dag. Till en början var hela butiken inredd med loppisfynd, och det var Niklas idé att skapa en bardisk av gamla vackra dörrar. Blev SÅ fint, och jag minns fortfarande hur vi frös häcken av oss vintern 2008 när vi letade igenom hela Qvartinge antiklada efter de perfekta bardiskdörrarna. 😅

prata2

Bjussar även på en bild på mig. I min gröna succéblus som jag älskade över allt annat (hittad i loppisbutik i Paris, bar den tills den bokstavligen gick sönder). 💚

IMG_6534

Samma vy, i dag.

IMG_4546

Våren 2009 öppnade butiken, jag stod i kassan och hjälpte kunderna på golvet. Har jobbat otaliga dagar där sen dess, och gjort otaliga cappuccinos (Johan är kaffenörd deluxe och fick mig att göra 73945 övningscappos innan jag fick lov att servera till kunderna 😂).

5b5f5d6f520ee-5b5f5d6f5215avanja-acc8a-olivia-l

Båda mina ungar har varit stammisar i butiken sen barnsben, och ägnat otaliga timmar med att krypa/stappla runt på golvet, lekandes med personalen. Ovan, jag och Oliven med Iggy och Ruben som då bara var några månader gamla. 💞

r0010184_58c1bf312a6b22211ce86fa4

Foto: Jakob Lindstrom Copyright 2014

Mini-Iggy med sin dåvarande bästis Jakob som jobbade mycket i butiken under en period. 😍

ig_5_5915ad16e087c332b9f8a7b7

Foto: Jakob Lindstrom Copyright 2014

I butikens stora skyltfönster, tuggandes på persiennsnörena. Iggys favoritplats. ❤️

img_2565

Samma fönster, samma barn, samma favoritplats. Nu några år senare.

skatten

Pappa bakom cafédisken. Även om Niklas inte varit officiellt engagerad i butiken sen 2015, så har nog både han och vi spenderat (minst) lika mycket tid i den efter 2015 som innan. Vi älskar att hänga där, finns alltid någon att prata med (så fin samlingsplats tack vare caféet), alltid en god cappo att dricka, alltid någon som vill leka en stund med våra goda ungar. 💞

foto-2018-03-22-18-20-19

Iggy i butiken för två år sen, provandes en kepa (som jag sen haffade). 😍

foto-2018-06-02-12-10-47

När Tintan kom blev även hon stammis omedelbums.

foto-2018-06-02-11-58-11

Här är vi utanför butiken sommaren 2018. Käkandes hemgjord pizza på ett av deras otaliga events som just bidrar till att våra kvarter är så levande. 6/5/4 har alltid något roligt på gång; dagsfester, hamburgergrillning, meet ups för alla som älskar surf. De anordnar dessutom äventyrsresor med jämna mellanrum.

img_2571

Lillstammisen! 😍

IMG_6555

Tillbaka till i dag! ❣️ Att se den här pärlan som verkligen förgyller våra kvarter gå under gör att mitt hjärta går sönder. Ni som vill och har möjlighet – hjälp oss att #Rädda654 genom att stödköpa något. Litet eller stort – allt gör skillnad. 💘

IMG_6595

6/5/4 har utöver kläder och accessoarer även en maaaaassa grejer för folk som gillar att hänga utomhus. Surfbrädor (de gör tom egna! 😍) och tillbehör, och ett gäng andra saker. Kvalitetsprylar från märken som jobbar hållbart. Tyckte den här teddyfleecen från grymma Patagonia var tokfin.

IMG_6604

De har även härliga ekologiska tvålar, hemgjord honung och fantastiska böcker. Spana in livsstilssektionen i webbshopen här!

IMG_6597

Och egna prints! 😍 Gjorda av grymmaste Fanny, hon som gjorde vår lyxdjungeltavla ni vet?

IMG_6624

Tack för att ni läste detta, och hoppas att ni också blir inspirerade att hjälpa era lokala favoriter. De behöver er nu. ❣️ (Har full förståelse för att alla såklart inte har möjlighet att avvara pengar i dessa tider, men engagemang bidrar enormt.) Om inte annat så hoppas jag att ni tyckte det var spännande att se lite bilder från förr, och läsa lite om hur det kan vara att driva företag. Kram! ❤️

18
139

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00